Deca uvek pate zbog razvoda roditelja, ali u ovim godinama im razvod NAJTEŽE pada

Odlažete razvod dok dete ne poraste? Ako je već došlo do toga da vas dvoje ne možete više zajedno onda je to najbolje uraditi kada je po dete najmanje stresno, a to je u ovom uzrastu...

.

Kod razvoda uvek je jedno od najvažnijih pitanja - kako će to podneti deca? Prema dečjem psihologu, dr. Skotu Kerolu, ako se prekid dogodi kada je dete beba, verovatno će trauma od razvoda biti minimalna.

"Jedini uzrast kada se može reći da razvod neće imati značajan uticaj je ispod dve godine", objašnjava psiholog.

To je uglavnom tako zbog detetovog kognitivnog razvoja pre treće godine. Čak i dvogodišnjaci imaju sećanje, tako da su svesniji promena na emocionalnom nivou više nego na kognitivnom. Radi se o tome da figura kojoj su privrženi nije tu.

Nakon treće godine, potencijal za emocionalnu traumu se povećava i dostiže vrhunac u uzrastu od 11 godina. U tom trenutku, deca imaju dovoljno godina da razumeju odnos svojih roditelja. Razvili su duboku povezanost s oba roditelja i kao porodica.

Razvod sam po sebi nije najteži deo. Sukobi su najveći problem, posebno ako su pred decom.

S pubertetom se više razvija sposobnost kritičkog razmišljanja, kao i jači podsticaj za razvoj nezavisnog identiteta koji nije toliko duboko vezan za porodicu0.

"Kada dete prolazi kroz pubertet ima više potencijala za prihvatanje i razumevanje roditeljskog razvoda", objašnjava dr. Kerol.

Izvor: 100posto.hr