Kako da spasete decu od napasti zvane KOMARCI

Da biste decu poštedeli muka, trebalo bi da ih pre izlaska napolje isprskate sredstvom protiv ovih "napasti"

.

S vrelim letnjim danima dolaze i komarci, a njihov najdraži "plen" su definitivno mališani. Da biste decu poštedeli muka, trebalo bi da ih pre izlaska napolje isprskate sredstvom protiv ovih "napasti". Ali kako njihovi napadi ne mogu uvek da se preduprede, važno je da ujedi ne prerastu u velike otoke. Stručnjaci kažu da je, ako izostane alergijska reakcija, dovoljno da se mesto ujeda previja hladnim oblozima i namaže antihistaminskom kremom. Međutim, ukoliko uz svrab i izražene otoke koji se šire dolazi do otežanog disanja, neprestanog kašlja i pomućenja svesti, obavezan je odlazak kod lekara.

Stručnjaci podsećaju i da se deca zbog svraba ponekad toliko češu da često naprave razderotine po koži, a one su "ulazna vrata" za mnogobrojne bakterije. U tom slučaju je takođe potrebno da se reaguje, a spas može da pruži antibiotska mast.

Ujedi pauka su slični onima koje prave komarci, jedino što je otok veći i tvrđi, pa traje nekoliko dana duže. Ali tretman je isti - hladni oblozi i krema brzo će rešiti problem.

Izvor: novosti