Dom i porodica

Kada joj je dozlogrdilo da rasprema sobe svojih ćerki tinejdžerki, preduzela je radikalne mere! Neki su je pohvalili, a neki je osuđuju...

Svako ko ima odraslu decu, možda može da se osvrne na njihove tinejdžerske godine i od srca se smeje, ali dok ne dođe taj trenutak - pubertetlije i adolescenti i te kako umeju da budu naporni, često i neposlušni.
02.06.2018. - 10:00h
Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Još uvek nisu odrasli, ali nisu ni deca - tinejdžeri plutaju između zavisnosti i nezavisnosti. Za mnoge tinejdžere, jedan od načina da sebi dokažu da su "odrasli" jeste i to što svoje sobe održavaju u potpunom haosu, što roditelje, najčešće majke, dovodi do potpunog ludila.

Alis Velaskez iz Indijane je jedna od takvih majki - ona ima tri ćerke tinejdžerke koje nedeljama nisu sređivale sviju sobu.

"Kažete svom detetu da očisti sobu. Potom mu to ponovite. Onda to uradite bezbroj puta. I onda sami sredite, umorni od moljakanja ", počela je priču ona.

Kada bi shvatila da su njeni apeli bezuspešni, uglavnom bi postala frustrirana i na kraju bi sama očistila i raspremile njihove sobe. Ali, onda joj je jednog dana sinula sjajna ideja.

Аlis je obišla kuću i pokupila sve dečje stvari koje nisu bile na svom mestu, potom ih potrpala u bele plastične kese i to ostavila ispred vrata njihove sobe.

"Šta da uradite kada se umorite od toga da govorite deci da srede svoju sobu kako ne bi izgledala kao stecište beskućnika? Stavite sve (da, SVE) u plastične kese i tražite da vam plate 25 dolara po vreći ukoliko isto žele nazad. U kesu stavljajte stvari nasumično, tako da sadržaj nije zagarntovan - za 25 dolara mogu da dobiju možda i vreću prljave odeće, neku vrstu đubreta, ostatke hrane, ili sportsku opremu. Nikad se ne zna šta je unutra", napisala je Alis na svom Fejsbuk profilu uz fotografiju gomilu vreća prepunih stvari.

Da sve bude još komplikovanije za ove tinejdžerke - Alis je zabranila deci da koriste novac koji već imaju da bi otkupili vreće nazad, mogli su da ih kupe samo uz pomoć novca koji uspeju da nabave od tog momenta.

Očekivano, devojčice nisu bile impresionirane ovom idejom, ali je zato ova objava postala viralna i roditelji širom svetu bili su oduševljeni.

"Objavila sam nekoliko fotki onoga što sam uradila na Fejsu, želeći da zabavim porodicu i prijatelje. Nikada nisam ni pomišljala da bi to moglo da postane viralno, niti da će me kontaktirati ljudi iz Japana, Italije, Francuske, Nemačke...", ističe Alis i dodaje da nisu svi bili oduševljeni njenom metodom.

"Zaista ludo... Bilo je onih koji su mi govorili da sam strašna, okrutna, da psihološki štetim svojoj deci, da će zvati nadležne ustanove", istakla je ova Amerikanka.

Ipak, stručnjaci tvrde da je ovo kreativan način da uspostavite kontrolu nad svojom decom.

"Dok odrastaju deca moraju da nauče da žive u zajednici i da nauče princip uzimanja i davanja. Kada živite sa ljudima - morate da pomažete, to je i vaš dom i to je ispravna stvar", ističe psihoterapeut Stejsi Kajser.

Izvor: Parentingisnteasy.co, zena.blic.rs