Profili na Fejsbuku u petom razredu? Roditelji, šta vi mislite o tome?

Otkad postoji ekspanzija društvenih mreža u našem društvu, roditelji imaju problem kako da svojoj deci objasne prednosti i mane virtuelne stvarnosti, konkretno Fejsbuka i Instagrama. Jedna od velikih roditeljskih dilema je da li će deci dozvoliti da otvore naloge na društvenim mrežama i ako hoće, kada je pravo vreme za to.

.

Istraživanja pokazuju da su već mališani u prvom i drugom razredu osnovne škole aktivni na “Instagramu” i “Fejsbuku”, na svom ili profilu drugih.

Psiholog Mark Zekoni kaže da je to prerano i da bi roditelji morali da im objasne da to nije za njih i da će morati da sačekaju bar peti razred, piše cdm.me.

Međutim, i u tim godinama je važno da odrasli imaju šifre naloga svoje dece kako bi pratili šta oni rade, kome šalju poruke i kakvog su sadržaja.

Najklizaviji teren je onaj u tinejdžerskim godinama, kada se deca bore za slobodu i samostalnost, a nemaju poverenje u roditelje, sve kriju od njih, pa odrasli mogu samo da naslute kako provode vreme na Internetu.

"Da bi ih zaštitili, roditelji moraju da pronađu modus i da na suptilan način uspostave kontrolu nad aktivnostima dece. Dozvoljeno je da ih, ako posumnjate, otvoreno špijunirate. Neka znaju da sve pratite, pa će biti opreznija i neće prihvatati baš svačije pozive za prijateljstva, niti će slati neprimerene poruke", savetuje Zekoni.