7 načina da smanjite bol u leđima tokom trudnoće

Postoji nekoliko načina da tokom trudnoće olakšate sebi bolove, a na duge staze sačuvate svoja leđa.

.

Četrdeset nedelja trudnoće je ispunjeno mnogobrojnim lepim trenucima, ali se često desi budućim mamama da se suoče sa bolovima u leđima. Dobijanje na težini u predelu stomaka predstavlja problem za donji deo leđa i stvara pritisak na pršljenove.

Ako ste doživeli bol u leđima tokom trudnoće, koristite sigurne lekove protiv bolova, prethodno se konsultujući sa lekarom. Masaže, akupunkture i lagane vežbe takođe mogu pomoći.

Držite se ovih sedam strategija da predupredite bol u leđima tokom trudnoće:

1. Spavajte na stranu, sa jastukom između nogu

Spavanje u ovom položaju dozvoljavam vašoj kičmi da se odmori u prirodnom položaju. Pokušajte da spavate na levoj strani u toku trudnoće, kako bi poboljšali protok krvi.

2. Probajte masažu

Masaže su generalno dobre za svakoga sa bolom u leđima. Čak i dok ste trudni, to je bezbedna opcija.

3. Birajte udobne cipele sa podrškom

Klonite se visokih štikli ili baletanki. Cipele sa dobrim ulošcima su najbolje.

4. Pravilno držanje je ključno za smanjenje bola

Dok ste trudni, trebalo bi da ramena zabacite pozadi dok sedite ili šetate. Koristite podršku lumbalnog dela dok ste u stolici; dobre opcije su poluizduvane lopte za plažu ili urolan peškir. Trudnički stomak menja vaš centar gravitacije i dovodi do povećanja bola u leđima.

5. Ne dižite teške predmete

Ako nešto podižeta, savijte kukove i kolena- a ne leđa! Kako dobijate na težini, sve teže ćete moći da podignete i nosite nešto. Osluškujte svoje telo i ako osetite napor, odmorite.

6. Pratite kada se javlja bol u leđima

Posavetujte se sa lekarom ako bol ne prestaje. Možda imate neku povredu ili stanje za koje se morate obratiti doktoru.

7. Ojačajte leđa vežbama koje su vam odobrili lekari

Šetnja i plivanje su dva dobra primera koja će vam pomoći da ojačate celokupno telo, ali i da drži vašu kilažu pod kontrolom. Dok plivate, smanjuje se težina koju nosite jer ste u vodi, a još uvek pomaže kod tonusa mišića.

Izvor: yumama.com