Šta kada dete počne da piški u gaćice?

Posle nekoliko nedelja intezivnog "treninga" vaše dete se opet vraća na staro, nezgode se dešavaju često ili sve učestalije u toku dana i noći. Dajemo vam nekoliko saveta kako da na najbolji način prevaziđete ovu krizu.

.

Sve se odvija lepo: Vaš mališan izgleda kao da je usavršio korišćenje noše i taman ste pomislili da ste rekli "Doviđenja!" pelenama za sva vremena. Ali onda, iznenada, detetu se dešavaju "nezgode" opet i počinjete da se pitate gde je pošlo naopako.

Objasnićemo vam zašto dete može da nazaduje kad je u pitanju noša i šta da radite po tom pitanju.

Uverite se da je stvarno u pitanju "nazadovanje"

Dosta dece doživi nazadovanje po pitanju navikavanja na nošu - to je sasvim normalno. Ali morate da se zapitate da li je vaše dete stvarno imalo pravilnu obuku za korišćenje noše od starta.

"Često se dešavaju mala nazadovanja u prvim danima, mesecima ili čak godinama kad je noša u pitanju", kaže pedijatar Skot Dž. Goldstajn. "Ali setite se da dete koje je stvarno navikavano na nošu želi i da je koristi. Tako da, dete koje ima nekoliko "nezgoda" svakog dana i ne mari za to, ne bi trebalo da se smatra za dete koje je navikavano na nošu. Razmotirite da li je vaše dete uopšte spremno za tako nešto. Ako jeste, tražite način da se vratite na pravi put. Ako nije, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome šta on misli kad bi vaše dete moglo da bude spremno.

Nemojte burno reagovati

Ako se detetu desi "nezgoda", nemojte pokazivati razočaranje; radeći to možete obeshrabriti svog mališana, što može dovesti do još većih problema. "Bez obzira na frustraciju zbog vraćanja na staro, tj.na "nezgode" i pelene zbog nazadovanja u navikavanju na nošu, uradite sve što možete da ostanete pozitivni", savetuje savetnik za roditelje i pedijatar Vendi Sju Svonson.

Kad proveravate svoje dete da li je suvo, tapšite i razveselite se kad jeste. Ako nije, ne osuđujte ga i kažite, "Ups. Imao/la si nezgodu. Hajde idemo da sednemo na nošu". Uvek ostanite pribrani i nikad ne vičite i ne grdite svoje dete. "Želite da se vaše dete oseća sposobnim i da ne brine da će biti kažnjeno ako naprave grešku," objašnjava profesor kliničke pedijatrije Lisa Asta.

Otkrijte šta je osnovni problem

Nazadovanje neće prestati ako ne utvrdite šta je problem. "Pokušajte da identifikujete razlog nazadovanja, jer utvrđivanje će pomoći da se dete vrati na staro," kaže šef razvojne i bihevioralne pedijatrije Mark Volraih. Na primer, "nezgode" kod dosta dece počnu da se dešavaju tokom tranzicije, što može izazvati stres, kao što je polazak u novu školu ili dolazak mlađeg brata ili sestre. Šanse su da, kad vam se život sredi, vaše dete opet usavrši korišćenje noše. Ali čak i ako mu se ceo dan ne dogodi "nezgoda", i dalje mu se može desiti "nesrećni slučaj" u toku noći.

"Dosta dece nije suvo u toku noći godinama iako su suvi u toku dana," kaže dr. Goldstajn. "Noćne more i kontrola dremanja su veoma različiti od dnevnog konrolisanja potreba".

Zdravstveni problemi takođe mogu biti razlog nazadovanja, kao i konstipacija. Ako dete ima poteškoće sa crevima, ono može izbegavati nošu, da se ne bi naprezalo. Vodite računa da vaše dete unosi dovoljno biljnih vlakana i vode, ali ako je uplašeno da vrši veliku nuždu na noši, igrajte igre ili čitajte knjige sa njim dok ne sedne na nošu, da bi mu bilo zabavno.

Dajte im diskretne nagoveštaje da idu na nošu

Često se nezgode dešavaju jer se dete dobro zabavlja igrajući se ili radeći neku aktivnost i samo ne želi da prekine sve to da bi otrčalo do kupatila. Da bi razrešili ovu situaciji, objasnite im da je normalno da zaborave da koriste nošu nekad i uverite svoje dete da je i dalje "veliko/a dečak/devojčica," savetuje dr Goldstajn. "Onda ga odvedite do noše svakih nekoliko sati i zamolite vaspitačicu da ga često podseti. Jednostavna, diskretna podsećanja da koristi nošu će vratiti dete na pravi put." Ohrabrite dete da barem pokuša da koristi nošu čim se probudi, pre jela, pre spavanja i pre napuštanja kuće.

Pokušajte sa nagradama

Dajte detetu podsticaj da bi ostalo suvo, posebno ako je ovo funkcionisalo kad ste ga prvi put navikavali na nošu. Napravite stikere i dajte ih mališanu po jedan stiker svaki dan kad se ne desi "nezgoda". Posle nekoliko uspešnih dana u nizu, možete mu dati nagradu kao što je odlazak u poslastičarnicu ili manju igračku, ili npr. nešto kao što je dodatnih 10 minuta čitanja omiljene knjige pred spavanje ili gledanje crtaća za vreme doručka.

Imajte na umu, da nagrade ne funkcionišu kod sve dece i da u nekim slučajevima, mogu dovesti do anksioznosti kao i kazna. Zato su najbolje nagrade vaše reči: "Ti si veliki/a dečak/devojčica!" ili "Ti si tako samostalan/na!" koje mogu biti najbolji podsticaj.

Izvor: yumama.com