Obratite pažnju u kakvom su stanju nokti vašeg deteta, jer oni mogu ukazati na zdravstvene probleme...

Prilikom posmatranja tela vašeg deteta, ubuduće obratite pažnju i na njegove noktiće, jer vam oni mogu ukazati na neke zdravstvene probleme...

.

Tačkasta udubljenja

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna tačkasta udubljenja, pa njihova površina izgleda poput one na naprstku. Polumesečasti eio na bazi nokta je crvene boje umesto bledoružičaste. Ponekad mame istovremeno primete i promene na vlasištu, uz mestimično opadanje kosice na ograničenom, okruglom području (u sredini vlasišta, ne na njegovom rubu).

Koji je uzrok?

Ako su ove dve pojave povezane, postoji verovatnoća da dete pati od emocionalne napetosti (stresa), koju mališani proživljavaju usled nekih događaja koji značajno menjaju njihov život: rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić i sl.

Poznato je da napetost negativno utiče na imunitet organizma. Umesto da sistem odbrane štiti organizam od napada stranih supstanci, on napada sam sebe. Neprijateljski se odnosi i prema korenu kose, a površina nokta gubi svoju glatkoću.

Pomorandžina kora

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna udubljenja koja podsećaju na pomorandžinu koru. Na koži deteta mama zapaža crvenkaste mrljice pokrivene sitnim mehurićima iz kojih izlazi bistri sadržaj. U početku se one nalaze na licu, a zatim se proširuju na nabore kože, pregibe lakata i kolena, na očne kapke i predeo iza uha.

Koji je uzrok?

Najverovatnije je reč o ekcemu. Za ovo oboljenje postoji genetska predispozicija, a posledica je anomalije u funkcionisanju imuno sistema. Takva slabost odbrambenog sistema vremenom može dovesti do pojave prave alergije. Zapravo, čest je slučaj da su i roditelji imali slične probleme u ranom detinjstvu.

Zanoktice

Na rubovima noktiju nalazi se “raščupana” kožica ili male izrasline.

Koji je uzrok?

Nekad se mislilo da ovakve promene ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Međutim, ove promene kožice oko noktiju (poznate kao zanoktice) konstitucionalna su pojava i ne predstavljaju zdravstveni problem, piše cdm.me. 

Krhki nokti i umor

Nokti su lomljivi, na njima se javljaju napukline, nastaju nabori, vrh nokta se lako lomi. Dijete je blijedo, koža mu je bez sjaja, a sluznice su mu slabo prokrvljene što se najbolje može vidjeti na unutrašnjosti donjeg kapka oka. Mališan se brzo zamara, a disanje mu je ubrzano…

Koji je uzrok?

Najvjerovatnije je riječ o anemiji, iako blijedilo kože ne mora uvijek da bude znak malokrvnosti. Ipak, ovakav izgled noktića ukazuje na nedostatak gvožđa, što je najčešći tip anemije u dečijem uzrastu. Radi se o tome da dete ima manjak krvne boje (hemoglobina) koji eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) daje crvenu boju i omogućava prenos kiseonika do svih ćelija i tkiva u organizmu. Kada je količina hemoglobina oskudna, organizmu nije osigurana dovoljna količina kiseonika. Posledica toga jesu umor, bledilo, ubrzano disanje, a nokti su osetljivi i lako se lome, piše Life Content.