Ova osobina zavisi od vašeg brata ili sestre

Možda vas ponekad nervira(ju), ali postoje brojne dobre strane zašto je super ako imate brata ili sestru.

.

Ne samo što u bratu ili sestri imate iskrenog prijatelja za ceo život, već ste zbog njih i bolja osoba. Ne šalimo se, a to je dokazala i nauka. Sprovedena studija je utvrdila da su osobe koje imaju brata ili sestru (ili više njih) ljubazniji i saosećajniji prema drugima.

Znate kako ti ide u detinjstvu - ponekad se posvađate, kažete jedno drugom neke ne baš lepe reči, takmičite se oko svega, pa čak i igračaka, ali sve to ima, kako se ispostavilo, važnu ulogu u razvoju dece.

Štaviše, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i Torontu, pokazalo je da su deca koja imaju braću ili sestre ljubazna, topla i puna podrške, saosećanja prema drugima, dok jedince baš i ne odlikuju takve osobine.

Isto istraživanje je pokazalo da je uticaj obostran, odnosno da mlađa braća i sestre čine starije saosećajnijim, i obrnuto.

"Ovom studijom želeli smo da pokažemo da nisu roditelji jedini koji utiču na detetov razvoj", kaže profesor psihologije Šeri Medigan.

U istraživanju su učestvovala 452 para braće i sestara iz Kanade, starosti od 18 meseci do četiri godine, kao i njihove majke.

Cilj je bio da se utvrdi nivo empatije na početku i na kraju studije koja je trajala 18 meseci, a za to vreme su naučnici snimali interakciju porodica u njihovim domovima, a majke su popunjavale i upitnike.

Empatija mališana merena je i posmatranjem njihovog ponašanja kada se odrasli istraživač pretvarao da je tužan ili povređen (da je povredio koleno, priklještio prst i slično).

"Iako se ranije verovalo da stariji braća, sestre i roditelji utiču na razvoj mlađeg deteta, ali ne i obrnuto, utvrdili smo da i mlađi utiču na starije i da se empatija razvija međusobno", objašnjava jedan od autora studije Mark Džembon.

Dakle, saosećajnost se međusobno razvija među braćom i sestrama bez obzira na polne ili starosne razlike među njima. Uticaj je jedino veći u porodicama gde je među decom veća razlika u godinama, pa starija braća ili sestre imaju ulogu učitelja i uzora.

Izvor: mondo.rs