Sedam načina da pomognete detetu koje se plaši boce

Većina mališana ima strah od igle, a kako je uzrast do pete godine ispunjen posetama pedijatru- zbog kontrola, zbog obaveznih vakcina, potrebno je da ga vašem detetu olakšate koliko god je to u vašoj moći.

.

Postoji nekoliko načina da prebrodite ovaj strah sa vašom decom:

1. Recite im istinu
Ukoliko vas dete pita da li će dobiti injekciju- nemojte ga lagati. Samo ga uverite da je injekcija nešto što ga štiti i objasnite im da to nije nikakva kazna.

Takođe nemojte da im kažete da neće boleti zato što će mališani videti da ih lažete i izgubiće poverenje u vas. Umesto toga, odgovorite prosto i jednostavno - da će malo boleti i da traje svega par sekundi.

Kada krenete kući nabacite osmeh na lice i pokažite im koliko se ponosite njime.

2. Nemojte im previše otkrivati
Nemojte davati deci previše informacija o predstojećim posetama pedijatru.

Ako vaše dete sazna dosta ranije to će mu uništiti nedelju jer će samo o tome razmišljati.

Ako ne znate šta da kažete, možete probati da budete nejasni. Upali skoro uvek.

Ukoliko pominjete često injekcije vaše dete će najverovatnije biti nervoznije kod doktora nego druga deca.

3. Sprečite fizičku bol
Neki stručnjaci smatraju da je pametna ideja namazati anesteziološku kremu dvadesetak minuta pre injekcije jer će koža "otupeti". Pitajte vašeg doktora koje su njihove preporuke za marku kreme koju vaš mališan sme da koristi.

Tokom same vakcinacije trudite se da odvlačite detetu pažnju tako što ćete mu stiskati ruku, praviti smešne face, pričati priču, pevušiti...

4. Naučite kada da se povučete
Ukoliko se dete rasplače verovatno je najbolje da se samo sklonite i dozvolite doktoru da odradi svoj posao. Deca umeju da pretraju kada su posete doktorima u pitanju.

Razmislite o napuštanju prostorije ukoliko osoblje ne može da odradi svoj posao zato što mališan u vašem prisustvu postane malo slobodniji i počne neprimereno da se ponaša. Ili se odmaknite u ćošak i održavajte kontakt očima sa njim.

Ukoliko uradite nešto od ovoga ubrzaćete proces i svima skratiti ovo bolno iskustvo.

5. Omogućite mu trenutno olakšanje
Posle vakcinacije neka dete ostane da sedi ili ga držite u krilu par minuta, čisto da budete sigurno da mu se ne vrti u glavi (što se može desiti ukoliko naglo ustane sa stolice, pogotovo posle stresnog događaja).

Trljajte mesto gde je primio vakcinu i sprečite otok tako što ćete mu staviti led i držati desetak minuta.

Iako mnogi pedijatri ne preporučuju tablete protiv bolova pre injekcije jer se može ukrstiti ili oslabiti dejstvo inekcije, neki pak preporučuju lekove na bazi ibuprofena i paracetamola.

Naravno uvek se prvo posavetujte sa vašim pedijatrom i vidite šta on smatra da je najučinkovitije za vaše dete.

6. Razmislite i o nekom načinu nagrađivanja
Ponekad i mali podsticaj poput lizalice ili kesice sličica može ublažiti bol.

Posebne "nagrade" postaju nešto čemu se deca raduju ako se budu dobro ponašali i bili hrabrosti. Ili mu obećajte da ćete posle vakcinacije zajedno raditi nešto što on želi, bilo da je to kuglanje ili odlazak na sladoled.

7. Budite spremni za nus pojave injekcije/vakcine
Kada vaše dete primi vakcinu obavezno pitajte sestru ili doktora za eventualne nus pojave. Uobičajene i blage neželjene reakcije koje prate većinu dečijih vakcina su: znojenje, glavobolja, groznica, ošamućenost i zamor.

Ukoliko primetite da vaše dete ima neke od retkih ali malo opasnijih reakcija poput alergijske reakcije, otežanog disanja ili gubljenja svesti obavezno se javite najbližem doktoru.

Izvor: yumama.com