Dom i porodica

Naša deca zure u tv reklame i goje se! Roditelji preduzmite nešto

Tinejdžeri koji više od tri sata dnevno gledaju programe sa reklamama, nezdravije se hrane od dece koja manje zure u mali ekran. U proseku, ovi tinejdžeri čak 10 puta u toku dana nešto grickaju, čips, keks ili piju gazirana pića. Na godišnjem nivou, to je čak 500 nezdravih užina.
06.02.2018. - 09:48h

Kada gledaju televiziju bez reklama, ne jedu više, tako da ne postoji veza između vremena provedenog ispred malog ekrana i brze hrane, upozorava britanski tim za istraživanje raka. Zbog poražavajućih rezultata, ovaj tim traži da se izbace reklame brze hrane u programima koji se emituju pre 21 čas, ali nadležni se protive zabrani. Zabrana oglašavanja visokokaloričnih proizvoda važi samo za programe namenjene deci, ali zagovornici zabrane kažu da to nije dovoljno, jer tinejdžeri gledaju sportske, muzičke i druge emisije u kojima se ovi proizvodi masovno reklamiraju.

Drugo istraživanje pokazalo je da proizvođači znaju šta rade. Od svih reklama koje se prikazuju za vreme popularnih porodičnih serija i emisija, najveći broj se odnosi na proizvode koji obiluju mastima, šećerom, solju.

Izvor: novosti