10 pomalo smešnih i pomalo strašnih činjenica koje ne znate o deci dok ne dobijete svoju

Svi smo mnogo puta u životu čuli rečenicu: "Ne znaš ti ništa o deci, videćeš kada budeš dobio svoju" koja nas dovodi do ludila, jer svi znamo da su deca slatka, divna i zabavna. Međutim da li je to zaista tako ili tu ima više posla nego što mislimo?

.

Predstavljamo vam neke osnovne stvari koje nam nikada ne padaju na pamet u vezi sa decom a u potpunosti su tačne:

1. Deca rade gadne stvari
Većina ljudi koja nemaju svoju decu misle da su najgore stvari koje deca rade kake, piške i povraćaju. Ali kada ste vi roditej i kada čistite iza njih znate da su stvari malo drugačije.

Dete ponekad prosto reši da baci smeće iza sebe koje ćete naravno vi pokupiti, ili reši da je dovoljno sposobno da samo piški, međutm zaboravi da skine pantalonice ili prosto da dobije napad besa zato što ne želite da mu kupite nešto i reši da se baci na prljavi pod prodvnice.

Međutim ubedljivo najgadnija stvar, za koju svaki roditelj tvrdi da njegovo dete ne radi jeste jedenje slina. Da, tako je, jedenje slina. Budimo realni svako dete će u jednom momentu svog života to probati.

2. Deca su aljkava
Ovo najbolje znaju roditelji i bebisiteri. Deca će uvek naći način da se isprljaju, nebitno koliko puta ih vi obrisali za ručkom, oni će nekom magijom ponovo biti zabrljani kada ih pogledate.

A tek mrve, one su svuda. Na kauču, tepihu, vašem krevetu, njihovom krevetu, kućnom ljubimcu...

I poslednja ali ne i najnebitnija stvar- sve što mogu da dohvate u kući će biti lepljivo, od daljinskog upravljača do kvaka. I da, deca nađu način da sve prospu, svako ko ima malo dete zna o čemu pričamo...

3. Deca skupljaju stvari
Ukoliko imate decu imaćete i igračke, to svi znamo. Međutim verovatno ne znate da ćete imati pravu prodavnicu igračaka u kući, a njihova količina će samo rasti i rasti, jer nijedno dete vam neće dozvoliti da bacite njegovu igračku.

Čak i ukoliko rešite da pauzirate sa kupovinom, vaša porodica i prijatelji nažalost neće. A vi se pripremite da nalazite igračke na mestima na kojima niste ni pretpostavljali da će se naći.

4. Deca su "izmamljivači"

Kada je hrana u pitanju postoje dva tipa dece: ona koja jedu sve i ona koja ne jedu praktično ništa. Ukoliko imate više od jednog deteta jako je verovatno da ćete imati oba tipa. Ili će prosto vaše dete menjati kategoriju svakoga dana.

Nezavisno u koju grupu spadaju, jedna stvar je sigurna - želeće da jede ono što vi jedete. Polako će vam se približii, umiljavati i na kraju uzeti ono što jedete, prvo jedan griz, pa drugi dok ne pojedu sve.

5. Deca nikada ne spavaju
Vaše dete nikada neće spavati, bilo da je to beba ili tinejdžer, nikada neće spavati onda kada je predviđeno.

Još ukoliko je prethodnih dana ustalilo neko vreme za dnevnu dremku i vi ste isplanirali da završite nešto dok ono spava, ne računajte na to. Magično će se probuditi i poremetiti vam planove.

A podočnjaci i crne kesice ispod očiju koje ste zaradili dok su bili bebe nikada neće u potpunosti proći.

6. Deca izvoljevaju

Ok, bebe imaju opravdanje, one zaista ne mogu ništa da urade same i svi novopečeni roditelji su upozoreni da će prvih par meseci biti pakao.

Međutim, starija deca nastvaljaju sa praksom da im roditelji sve rade, od seckanja hrane, oblačnja, dodavanja stvari... I uvek će vas pozvati kada je najnepogodnija prilika, ne mare čak ni ako ste u kupatilu.

7. Deca su brutalno iskrena
Svi želimo poštenu i decu koja ne lažu, međutim njihova netaktičnost ponekad nije najpoželjnija. Deca će vam bez ustručavanja reći da ste debeli, da im niste lepi, da vam je kosa prljava a još ukoliko kažete nešto loše o nekome ne računajte da oni to neće preneti upravo toj osobi.

8. Slome sve što dohvate
Upravo ovo je razlog zašto vam svi preporučuju jeftine igračke i stvari koje su lako zamenjljive.

Međutim kada su skuplje stvari u pitanju povedite računa. Naočare će vam biti jako brzo polomljene, telefon verovatno završiti u wc šolji a uspomena ili neka dragocenost koja mu je na dohvat ruke... pa neće postojati više.

9. Deca su smotana i često se povređuju
Svi znamo da se deca ponekad sapletu i padnu, međutim dok ne dobijete vaše dete nećete biti svesni koliko je to česta pojava. Pre svega zapinju za sve, skotrljaju se i niz najmanju nizbrdicu, ne gledaju kuda idu... sve u svemu jako su trapava.

Jedino dobro je što većina ovih povreda nije strašna i što može da se izleči poljupcem i flasterom.

10. Vaša deca su vredna svega toga

Ne možete da zamislite koliko je moguće voleti drugo ljudsko biće dok ne dobijete sopstveno dete.

To je nenadmašiva, neprekidna ljubav koja raste svakoga dana. Uradićete sve što je u vašoj moći da zaštitite vaše dete i obezbedite sve što mu je potrebno jer ste vi odgovorni za njegov maleni život.

Daćete sve za njega a ono će vam vratiti istom merom i to je ono jedino što je istinski bitno.

Izvor: yumama.com