Sada oni imaju reč: Deca iz Srbije i drugih zemalja otkrivaju šta misle o Internetu i kako ga koriste

Prema poslednjim istraživanjima, svako treće dete na svetu svakodnevno koristi Internet. Roditelji uvek imaju šta da kažu o tome, ali vreme je da i deca dobiju reč.

.

Projekat pod nazivom Global Kids Online, koji je pod okriljem UNICEF-a, sproveo je ambiciozno istraživanje o tome koji tipovi dece koriste Internet, šta tačno prate i koliko su njihova interesovanja rizična. Ispitanici su bila deca starosti od 9 do 17 godina u Južnoj Africi, na Filipinima i u Srbiji, kao i deca između 13 i 17 godina u Argentini.

"Ne oduzimajte nam Internet!"

Nema sumnje da su deca širom sveta oberučke prihvatila Internet kao deo svakodnevnog života, toliko da počinju da ga doživljavaju kao potrebu, neophodnost, a ne kao alatku.

"Odrasli smo uz Internet. On je oduvek bio tu za nas. Stariji i dalje ne mogu da se naviknu, a mi ne znamo ni kako je izgledao nekadašnji svet", navodi dečak iz Srbije.

Naravno, deca iz Južne Afrike su takođe podelila njegov entuzijazam:

"Želeo sam da naučim da sviram gitaru i to sam i učinio zahvaljujući Internetu. Mogu slobodno da kažem da je naša generacija pametnija od svih prethodnih!".

Uvek će postojati onlajn rizici, ali internet omogućuje deci i da uče i komuniciraju sa drugima. Vrlo je važno da roditelji to ne zaborave.

Pozitivna i negativna iskustva dece u vezi sa korišćenjem Interneta

Čak i deca iz različitih država imaju prilično slična interesovanja. Na Filipinima, na primer, deca vole Fejsbuk i Jutjub, a vreme na njima provode učeći nešto novo, gledajući video klipove ili igrajući onlajn igrice. Što je najinteresantije, najčešće dečije aktivnosti na Internetu obuhvataju i pretragu informacija vezanih za zdravlje, bar jednom na nedeljnom nivou.

Kada su deca upitana jesu li tokom protekle godine pronašla na Internetu nešto što ih je uznemirilo, više od polovine dece u Argentini odgovorilo je potvrdno, čak dva puta više nego deca u Srbiji i na Filipinima.

Neki od najčešćih odgovora bili su sledeći:

- tračarenje o drugim ljudima i postavljanje negativnih komentara

- rasizam i ubistva

- pokušaj odraslih stranaca da stupe u kontakt sa njima

- primećivanje nudističkih sadržaja.

"Bilo je momenata kada su devojčice iz škole krale moje slike i koristile ih kao svoje, pod drugim imenom i prezimenom", navodi 12-godišnja devojčica.

"Jednom me je stranac upitao za 'cenu' - misleći na to koliko treba da mi plati za seksualnu uslugu", govori tinejdžer od 15 godina.

Nakon razmatranja celokupnog istraživanja, trebalo bi promisliti i fokusirati se na samu prirodu Interneta. Recimo, uzmite u obzir društvene mreže: deca ih mogu koristiti kako bi ostala u kontaktu sa svojim prijateljima, ali ono što obavljaju na Internetu mogu videti i nepoznati ljudi. Dakle, uvek će postojati i pozitivna i negativna strana sajber sveta. Na vama je da naučite decu kako da pravilno i produktivno usmere svoju pažnju, ali i da postepeno kreiraju filter za sadržaje sa kojima se svakodnevno susreću.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje.

Izvor: yumama.com