Samo tri dana mi je trebalo da odviknem dete od televizije

Sramota me je da ovo priznam, ali moje dete je postalo zavisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran.

.

Savremeni način života uzima danak pa deca sve više vremena provode ispred televizora.

Gledanje televizije je omiljena aktivnost dece koja “gutaju” televizijski program koji im je postao zamena za igru i druženje, kako sa vršnjacima tako i sa prezauzetim roditeljima.

Umorni roditelj koji se na Reddit-u potpisao kao Iwanttosleep8hours (“želim da spavam 8 sati”) ispričao je kako se gledanje jedne epizode omiljene emisije pretvorilo u pravu zavisnost za TV-om kod njegovog deteta.

– Sramota me je da ovo priznam, ali moje dete je postalo zavisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran. Uskoro je moj dvogodišnji sin počeo stalno da pita da mu upalimo TV i briznuo bi u plač ako bismo ga odbili.

Kleli smo se da ćemo od sutra da prstanemo da mu puštamo TV, ali svaki umoran i neispavan roditelj će razumeti kada kažem da bih uradio sve samo da moje dete bude mirno i da ja mogu da spavam.

Međutim, morali smo da smislimo neku strategiju i rešimo problem. Jednog jutra nismo mogli da nađemo daljinski i tražili smo ga desetak minuta dok on nije odustao i rešio da doručkuje. Sledećeg dana sam odlučio da sakrijem daljinski. Tražili smo ga ponovo i uskoro je on opet odustao bez svađanja. Trećeg jutra TV nije bila prva stvar koju je tražio.

Iznenađujuće je kako se brzo odvikao, kao i kako se brzo deca navuku na TV. Sada je mnogo bolji nego pre, želi da istražuje svet oko sebe i da se igra sa igračkama i ljubimcima umesto da bulji u ekran. Spavao sam do 7:00 po prvi put posle mnogo vremena, napisao je ovaj korisnik.

Budite oprezni sa decom i gledanjem televizije jer ona ima svojih čari i privlači ih. Na žalost, danas je većina roditelja prezauzeta i nemaju vremena da se igraju sa decom pa im umesto toga dozvoljavaju gledanje televizije do mile volje. Tako prave kardinalnu grešku zbog koje kasnije oni ispaštaju.

Izvor: Srbija danas