Majke konačno otkrile neke detalje o DOJENJU, možda se iznenadite...

Tokom dojenja, vaše telo može izgledati kao da nije vaše. Osećaćete se deblje, nadutije, neprijatnije, a ovo su samo od nekih promena koje dolaze pošto postanete majke:

.

Jako boli

Vaše bradavice su osetljive na dodir i tokom dojenja imate osećaj kao da vas prožimaju hiljade iglica. To je osetljivost nerava, jer dete jako vuče  mleko dok konačno ne dođe do stabilizacije.

Nakon prvog otežanog mlaza, polako se otpušta hormon oksitocin pa se zato osećate srećnom. Ono što ne pomaže dojenju, točnije što vas čini nervoznijima za vreme dojenja je stres, anksioznost i kofein pa bi to svakako trebalo da izbegavate dok dojite.

Gubite na težini ili ne?

Postoji teorija po kojoj žene dojenjem izgube i do 800 kalorija. Međutim, to je individualna stvar. Dešava se da se dojiljama posle porođaja znatno poveća apetit i da dobiju na težini. Ako se to vama dešava, ne paničite. Svoju vitku liniju pre porođaja ćete povratiti, samo je važno da to činite postepeno, piše miss7.24sata.hr.

Nutritivna vrednost mleka se menja

To znači da sa starenjem i rastom bebe, i majčino mleko postaje drugačije. Menja se i kalorična vrednost, gustina i ukus. Kako dete raste i razvija se, mleko postaje bogatije vrednim faktorima. Isto tako, ako se beba ili mama razbole, mleko menja okus kako bi se oboje dodatno zaštitili.

Pratite nas i na Viberu!