Pet razloga da ne preterujete sa poklonima za decu

Činjenica je da svaki roditelj želi da pruži deci uzbuđenje, radost i iščekivanje trenutka u kome je dozvoljeno otvoriti poklone, ali ne treba preterivati. Ipak, iako smo svi toga svesni, pred decom se oko Nove godine stvori mnoštvo darova. Pozivamo vas da pre kupovine poklona za decu razmislite o tome zašto ne treba preterivati.

.

Previše poklona nije uvek najbolja ideja, i to iz više razloga. Toga smo svi svesni, ali tradicija kupovine poklona, sa jedne, i agresivne marketinške kampanje prodavaca, sa druge strane, često nas dovedu u situaciju u kojoj deca u mnoštvu poklona izgube interesovanje i entuzijazam, a „džep“ mesecima nakon praznika oseća posledice. Zbog svega ovoga pozivamo vas da se pre kupovine poklona za decu podsetite 5 najvažnijih razloga zbog kojih ne treba preterivati sa poklonima.

Niko ne želi da deca budu razmažena
Ukoliko napravite prazničnu tradiciju koja podrazumeva beskonačan broj poklona dok su deca mala, postavićete standard očekivanja istog za sve godine pred vama. Niko ne želi da se nađe u poziciji da se muči da održi isti nivo ili premaši prošlogodišnje poklone, a još manje da dete očekuje ili još gore smatra da zaslužuje da svake godine dobija sve više poklona. Izbegavanjem kupovine previše poklona činite uslugu sebi, deci i porodičnom budžetu.

Smisao praznika
Objasnite deci jednostavno i direktno: praznici se ne svode samo na poklone, igračke i ostale stvari koje nam nameće potrošački duh društva u kome živimo. Poenta je da treba da se prisetimo smisla praznika koje proslavljamo. Podsetite mališane na to, bez obzira da li vaša porodica smisao nekog praznika vidi kroz veru, povezivanje i druženje ili priliku da uradite nešto lepo za svoje bližnje. U svakom slučaju ni jedan praznik se ne svodi na poklanjanje i primanje poklona!

Pokloni ne znače ljubav
Ljubav prema deci se ne meri brojem kutija upakovanih u šareni ukrasni papir ispod jelke, toga smo svi svesni. Ali ipak, kad kupujemo poklone za decu, veoma je lako pokleknuti pred idejom kako će se ono strašno obradovati ako dobije još tu posebnu igračku i zamisliti radost na dečjem licu dok otvara još jedan pored svih planiranih poklona.

Bez ikakve sumnje, poklon će obradovati dete, ali jednako tako može da ga obraduje i vreme provedeno sa porodicom, prepričavanje doživljaja ili ušuškavanje na kauču uz šolju tople čokolade i omiljeni porodični film. Pokloni obraduju decu u momentu kad ih dobijaju, ona bez sumnje osećaju zahvalnost za poklon, možda čak i više ljubavi prema osobi koja im poklanja nešto, ali pokloni nikako ne mogu da zamene roditeljsku ljubav ili služe kao način izražavanja tog osećanja.

Ekonomska situacija
Loša ekonomska situacija nije neka novost, svakodnevno nas podsećaju na to, ali tokom kupovine poklona često pobedi impuls privremenog potiskivanja te činjenice u drugi plan. Realnost je da mnoge porodice osećaju opterećenje loše ekonomske situacije. U takvim okolnostima, razbacivanje novcem i kupovina poklona za decu koja možda ne možemo da priuštimo definitivno nisu najbolja ideja. To ne znači da ne treba da uživamo u praznicima, samo da imamo u vidu da je umerenost ipak vrlina.

Mnogo poklona može biti previše za decu
Koliko god čudno to da zvuči, deca, mogu da se osete prosto izgubljeno ako ih „zatrpate“ poklonima! Mlađa deca posebno mogu da se nađu u čudu i ravnodušna u situaciji kad poklona ima toliko da izgube osećaj radosti. Iako možda ne deluje tako na prvi pogled praznici su takođe vreme kad kvalitet ima primat u odnosu na kvantitet.

Bilo da su pripreme za praznike tek u toku u vašoj kući ili vas je sve već odavno zahvatila „praznična groznica“ imajte na umu šta praznici zaista znače. Nastojte da prenesete to značenje deci kao dragocenu poruku koju će čuvati u srcu mnogo duže nego najskuplji poklon!

Koliko vremena i novca vi izdvajate za osmišljavanje i kupovinu poklona za decu? Koji pokloni su kod vas prvi na listi i kako ih birate?

Izvor: najboljamamanasvetu.com