Kako da imate super brak i nakon dolaska bebe

Dolazak deteta drastično menja svakodnevicu i bračni život. Puno je obaveza koje zahtevaju vaše vreme i brigu, pa se često javlja osećaj da svaki član porodice hoće nešto od vas. Nakon svih obavljenih obaveza, ne ostaje puno snage za partnera. Međutim, za dobrobit vašeg braka ipak ne treba da zaboravite jedno na drugo. Puno je načina da i u periodu dok je dete malo sačuvate kvalitet vašeg odnosa i pokažete ljubav jedno drugom.

.

Zato radite sledeće:

Budite strpljivi
Imajte uvek na umu da ste oboje u novoj situaciji i da imate da naučite dosta toga. Možda vaš partner ne ume odmah da presvuče bebu istom brzinom kao i vi, ali daje sve od sebe. Pustite ga da se uvežba, nemojte ga odmah kritikovati i smejati mu se. Počeo je potpuno drugi način života za oboje i važno je da komunikacija bude dobra kako bi vaš brak opstao.

Podržavajte jedno drugo
Pružite mu podršku i budite na njegovoj strani umesto da se udružujete sa vašom mamom. On je osoba koju ste izabrali. Naravno, i on bi trebao da radi isto i bude uvek na vašoj strani a ne na strani vaše svekrve. Novorođenče je vaš zajednički zadatak. To znači da vi kao par sada treba da zavisite jedno od drugog i podržavate se međusobno>

Izbegavajte upoređivanja
Nemojte upoređivati vašeg muža sa nečijim drugim mužem koji vam izgleda kao savršen tata. Takođe, nemojte sebe upoređivati sa drugim ženama koje su po vašem mišljenju savršene mame. I naravno, nemojte da upoređujete vašu bebu sa onom drugom bebom iz susedne zgrade. Vi ste kao porodična zajednica potpuno posebni. Nije bitan par pored, fokusirajte se na to da budete najbolja porodica koja možete.

Izađite na sastanak
Nakon što novina oko dolaska bebe u porodicu malo splasne, vreme je da mislite na sebe i partnera kao par. Prva stvar koju možete da uradite jeste da zakažete jedno drugom sastanak. Izađite, čak i ako je to samo jednom nedeljno. Beba će biti dobro! Izađite do omiljenog restorana, idite u bioskop, prošetajte. Pokažite vašem partneru da je on još uvek najvažnija osoba u vašem životu. Ako ne možete da organizujete izlazak, pribijte se jedno uz drugo na kauču i gledajte film, držite se za ruke. Budite isti onaj par koji ste bili i pre dolaska bebe.

Raspravite sukobe
Nemojte da ostavite nerešene stvari među vama. Ako postoji problem, pričajte o njemu, donesite zaključak, složite se oko rešenja i primenite ga. Ali nemojte da ostavite nerešen problem. Ovde je komunikacija ključna, potrebno je da razgovarate o bilo kojim problemima koji dođu sa dolaskom deteta.

Spavajte kad god možete
Iskoristite svaki mogući trenutak za dodatno spavanje. Vašim telima je potreban odmor. Smenjujte se da bi onaj drugi mogao da spava. Kada budete mogli, ostavite bebu sa nekim celu noć kako biste se naspavali. Dajte sebi dozvolu da spavate u bilo koje vreme, san vam je preko potreban!

Prilagodite se kad je to potrebno
Budite spremni da se prilagodite i promenite ako je to potrebno. Ovo je izazovan period i prinova sa sobom donosi neizbežne promene. Nemojte insistirati da bude sve po vašem. Zapamtite da sada ni ne postoji pravi niti pogrešan način, morate da nalazite kompromise i to je sasvim u redu. Ovo je dobra vežba za kasnije kada dođe vreme za uvođenje discipline. Ako počnete sa dogovorima sada, biće vam lakše kasnije.

Ne plašite se da kažete ne
Budite iskreni prema sebi, partneru i porodici. Iako vam svi žele dobro, nije moguće da vi sa novorođenčetom spremate praznični ručak, to će samo nabiti dodatni stres ne samo vama kao osobi već i vama dvoma kao paru. Budite ljubazni i odbijte nametanje obaveza od strane ostalih članova porodice. Biće vremena da se pokažete, sada vam nisu potrebni dodatni zadaci. Niste obavezni ni da odete na porodično okupljanje u ovom periodu. Opustite se i pružite jedno drugom podršku u ovakvim situacijama.

Dogovorite se oko troškova
Imati bebu je skupo i biće sve više i više računa. Ključ je da razgovarate međusobno, realno odredite koliko ko i za šta može da potroši i toga se i pridržavate. Ostavite nešto sa strane za hitne slučajeve.

Učite od bebe
Posmatrajte vašu bebu i obratite pažnju na signale koje vam šalje. Tako ćete znati kada vam govori da je gladna, kad joj je hladno ili kad je umorna. Podelite sve što naučite sa partnerom kako biste oboje znali šta da očekujete.

Imajte i život koji nema veze sa bebom
Gledajte vesti, budite u toku. Puno toga se dešava van vaše kuće. Pokšajte da ne budete toliko skoncentrisani na bebu da zaboravite na sve drugo. Ovo je posebno važno ako uvek radi. Iako će sigurno jedva čekati da dođe kući i vidi i vas i dete, najverovatnije će želeti da vodi i ozbiljnije razgovore koji nemaju za temu pelene ili večeru. Nemojte zapostaviti vaš društveni život. Ako ste izlazili sa prijateljima jednom nedeljno, nađite nekoga da čuva dete i izlazite ponovo. Ne zaboravite da život još uvek teče u celom svetu, čak i kad vi dobijete bebu.

Uživajte u ovom iskustvu
Prva godina bebinog života će proći jako brzo i pored svih briga, pitanja i frustracija koje dolaze sa njom. Pre nego što se okrenete, vaša beba će hodati i zatim krenuti u školu. Uživajte u tim dragocenim momentima, fotografišite što više možete, napravite album, uramite ih. I zapamtite da koliko god vama stvari izgledale teško u nekom trenutku, to će proći i biće bolje.

Izvor: najboljamamanasvetu.com