Lepa i zdrava trudnica: Vodič za održavanje idealne težine u trudnoći

Izbegnuti nagomilavanje neželjenih kilograma samo po sebi predstavlja veliki izazov, a “problem” postaje još intenzivniji tokom trudnoće..

.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se zdravo hranite u trudnoći, kako bi održali idealnu telenu masu, a samim tim se lakše porodili i lako skinuli postporođajne kilograme.

Promislite unapred

Kako navode istraživanja, vaša kilaža pre trudnoće pomoći će vam da utvrdite koliko bi kilograma u proseku bilo u redu "nabaciti":

- Prirodna vitkost - do 17kg

- Sportska građa - do 13kg

- Veća telesna masa - do 9kg.

Izuzeci

Budućim majkama koje trenutno nose blizance, trojke i slično, dozvoljeno je dobijanje i većeg broja kilograma tokom trudnoće. Međutim, kako bi kilaža i u takvim slučajevima ostala u granicama normale, najbolje bi bilo posavetovati se sa personalnim lekarom.

Unošenje nepotrebnih kalorija u organizam

Većina trudnih žena preteruje sa količinom unosa kalorija na dnevnom nivou, tako da brojke obično prelaze granicu za oko 10%. Izbegavanje klasične brze hrane svakako je dobar put za održavanje izbalansirane telesne mase. Razmislite da u svoju ishranu (ukoliko već niste) ubacite proizvode poput niskokaloričnog mleka, hleba od celog zrna, prirodno ceđenog soka itd.

Upozorenje

Ne preporučuje se konzumacija alkohola, kao i nekih specifičnih tipova ribljeg mesa, kako navode lekari. Ukoliko možete, izbegavajte ribu u potpunosti tokom trudnoće, u suprotnom se odlučite za losos ili tunu.

Izvor: yumama.com