Za buduće očeve: Tate otkrivaju šta bi trebalo da znate o trudnoći

Tek ostvareni očevi otkrivaju šta su naučili o trudnoći rame uz rame sa svojim partnerkama, kao i šta bi voleli da su saznali ranije.

.

Trudnoća predstavlja istovremeno zbunjujuć, predivan i zastrašujuć proces ispunjen anksioznošću – kako za majke, tako i za buduće očeve, posebno ukoliko će po prvi put iskusiti roditeljstvo.

Iz tog razloga, nekoliko očeva podelilo je iskkustva koja su vremenom stekli.

Spremniji ste više nego što mislite
"Bićete preplašeni, preispitivaćete sve čime se bavite, ali opet ćete preživeti. Kada je bilo vreme da dobijem svog prvog sina, moja žena je odlučila da se porodi kod kuće na sred dnevne sobe. Prihvatio sam tu ideju bez razmišljanja, znajući da su se parovi vekovima unazad odlučivali za takav korak. Bio sam izuzetno anksiozan, sve dok nije došlo vreme i za rođenje četvrtog deteta. Znam da zvuči kao kliše, ali na kraju će zaista sve biti okej."

Svaka trudnoća je jedinstvena
"U filmovima, čim par sazna da očekuje bebu sleduje jutarnja mučnina, buduće majke neobuzdano jedu puter, kisele krastavčiće, goje se i rode bebu sat vremena kasnije. Nasuprot tome, moja žena nikada nije iskusila jutarnju mučninu, odbijala je da jede puter od kikirikija i porodila se tek 24 sata nakon što joj je pukao vodenjak. Sada imamo dvoje dece i sa sigurnošću mogu da kažem da je svaka trudnoća posebna za sebe. Edukujte se, pročitajte dosta knjiga, ali budite spremni na neočekivano. Retko kad se stvari odvijaju baš po planu".

Biće momenata kada zaista nećete ništa moći da učinite
"Oženjen sam snažnom ženom, ali postoje trenuci kada ona traži moju pomoć. Tokom obe trudnoće postojali su periodi kada je ona osećala izuzetan bol ili nelagodnost, a ja nisam ništa mogao da učinim povodom toga. Pored toga, ponekad će vaše partnerke poželeti da ih ostavite na miru kako bi bile same sa sobom – to je apsolutno u redu i ne doživljavajte lično!"

Budite pažljivi oko hrane koju kuvate i parfema koji nosite

"Kada je moja žena bila trudna, nisam mogao da poverujem koliko je bila osetljiva na mirise. Moj savet bio bi da budete pažljivi u svemu. Ukoliko bih za ručak pojeo nešto što sadrži luk, ona bi to odmah namirisala i osetila mučninu. Izbegavao sam da naručujem začinjenu hranu pošto je sve mogla da namiriše sa drugog kraja kuće!"

Očinstvo zahteva i razgovor o emocijama
"Tokom trudnoće sam bio fokusiran na fizičke stvari i nisam ni mogao da pretpostavim koliko će me čitav proces iscrpeti i na psihičkom nivou."

Nemojte izbegavati večernje izlaske sa svojom trudnicom
"Ne bih rekao da sam najromantičniji muškarac na svetu, ali sam definitivno dao sve od sebe da izvodim tadašnju devojku i sadašnju ženu na dejtove, bar tri puta mesečno. Međutim, kada je ostala trudna, mislio sam da se naručivanje hrane umesto izlazaka podrazumeva. Tek kada smo dobili dete shvatio sam da je trebalo da izvučemo maksimum iz naše veze dok smo to još nesmetano mogli."

Tvoja partnerka anksiozna je isto koliko si i ti (ako ne i više!)
"Sećam se da sam bio neverovatno nervozan povodom svega dok je moja žena bila trudna. Mislio sam da neću moći da se nosim sa menjanjem pelena, a kamoli sa očinstvom. Ali, kada se ona konačno porodila, činilo mi se kao da je sve ponovo u redu. Voleo bih da sam pridavao više značaja njenoj nervozi i da sam razumeo da smo oboje bili podjednako anksiozni."

Izvor: yumama.com