Sve prednosti epiduralne anestezije

"Da li možete da zamislite majku koja se smeje dok se porađa? Nema onog iskonskog bola i majka sa uživanjem i radošću može da posmatra kako donosi novo živo biće na svet", kaže anesteziolog dr Radomir Mitić i objašnjava koje su to sve prednosti bezbolnog porođaja.

.

Epiduralna anestezija se u svetu odavno koristi, i to veoma uspešno, a kod nas i dalje postoji strah da "to, ipak, nije zdravo za porodilju i bebu", i ne odlučuju se baš sve buduće majke da prime ovaj anestetik.

Lekari koji već duže vreme rade bezbolne porođaje, tvrde da je "epidural" potpuno bezopasan i dodaju da je osećaj majke i njen osmeh na licu prilikom ovakvog porođaja nešto najdragocenije što su videli u svojoj karijeri.

"Da li možete da zamislite majku koja se smeje dok se porađa? Nema onog iskonskog bola i majka sa uživanjem i radošću može da posmatra kako donosi novo živo biće na svet. Još važnije, zahvaljujući epidurlnoj anesteziji, određeni broj žena poželi da ima i drugo dete, a smanjio se za jedan (ali vredan) procenat žena koje zbog porođajnih bolova više nisu želele da rađaju i ostajale su na jednom detetu", objašnjava načelnik anesezije u Opštoj bolnici Leskovac Radomir Mitić.

Neznanje je najveća opasnost
"Boje se samo one porodilje koje nisu dovoljno informisane, koje nisu pitale stručnjake da im objasne sve o epiduralnoj anesteziji, nisu razgovarale sa ženama koje su imale to iskustvo i porodile se bezbolno", ističe Mitić.

Zadatak je lekara da žena uživa u svom porođaju.

"Da ga pamti kao lepo iskustvo koje jedva čeka da ponovi. Zato dajemo anestetik koji deluje sve vreme tokom porođaja, tako da porodilja neće osetiti ćak ni bilo koju reviziju koju ginekolog akušer pretpostavi da treba da uradi, bilo da je reč o manuelnoj reviziji materice, instrumentalnoj reviziji grlića, ili nešto treće", navodi.

Epidural, tvrdi Mitić, ni na koji način ne može da naškodi mami ili bebi.

"Logika govori da je, ako porođaj kraće traje, trauma bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal manja. Naučni radovi pokazuju, pa čak i pedijatri to kažu – da su deca rođena uz epidural u daleko boljem stanju. Što kraće traje porođaj, dete se manje zadržava u porođajnom kanalu, što znači da će u boljoj opštoj kondiciji izaći na svet", objašnjava.

Šta je epiduralna anestezija
To je ubacivanje lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se blokira senzorni nerv. Epiduralni kateter je od plastike, veoma je tanak. Jedan kraj tog katetera se ubacuje u epiduralni prostor kroz iglu, a drugi preko leđa porodilje ide do njenog ramena.

Kasnije se kroz taj kateter ubacuje anestetik, koji se dozira putem specijalne pumpe. S obzirom na to da se igla vadi i baca, a u ženinim leđima ostaje samo epiduralna cevčica, porodilja može sve vreme da leži na leđima.

Kako se daje i dozira anestetik?

Davanje je individualno i zavisi od praga bola i telesne težine trudnice. U kombinaciji je bupivacain-hlorid (generičko ime) i opijat fentanil. Prva doza je takozvana bolus doza, iznosi 0,3 miligrama i najveća je po kilogramu telesne težine. Sve sledeće doze određuju se shodno učestalosti i jačini kontrakcija.

Već posle deset do petnaest minuta od prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i sve slabije oseća bol. Anestetik deluje do 120 minuta, a onda čim kontrakcije postanu ponovo bolne, njegovo ubrizgavanje se ponavlja.

Obezboljavanje nerava se pomoću perfuzione pumpe ponavlja sve dok otvorenost grlića materice ne bude devet, odnosno deset santimetara.

Suština je da trudnica ne oseća kontrakcije, ali da je svesna napona i može aktivno da učestvuje u bebinom izlasku iz porođajnog kanala, onako kako joj savetuje ginekolog.

Nekada se ta usluga u porodilištima u Srbiji plaćala, ali sad je to besplatno za sve žene koje se porađaju. Međutim, to ne znači da će sve dobiti uslugu.

"Jer imamo malo obučenih lekara. Opšta bolnica Leskovac ima 14 anesteziologa i svi znaju da rade epidural, ali je prekopotrebna obuka pojedinih ginekologa i babica za ceo proces bezbolnog porođaja koji zahteva ceo uigrani tim", ističe Mitić.

Prednost epiduralne anestezije
– Smanjenje neprijatnog bola prilikom porođaja.

– Ukoliko je porod dug i težak i porodilja je na izmaku snage, epiduralna anestezija može da pomogne da se trudnica pribere i aktivno privede porođaj kraju.

Kako se priprema za epiduralnu anesteziju

Posavetujte se sa svojim ginekologom u nedeljama koje prethode porođaju kako biste odlučili da li je epidural prava opcija za vas.

Ukoliko se odlučite na ovaj korak, biće potrebno da pripremite analize koje uključuju krvnu sliku, vreme koagulacije i vreme krvarenja, kao i biohemijsku analizu.

Izvor: jugmedia.rs

Pratite nas i na Viberu!