Bezbednost na Internetu kroz zabavu: Google napravio besplatnu, edukativnu igru namenjenu deci (VIDEO)

Kompanija "Google" udružila je snage sa dizajnerskom frimom "North Kingdom" i stvorila “Interlend”, besplatnu, interaktivnu igru namenjenu deci, koja predstavlja ključnu tačku programa “Be Internet Awesome”, a sve sa ciljem edukacije o sigurnom i odgovornom Internet okruženju.

.

Razvijen u saradnji sa stručnjacima za sigurnost na internetu, kao što su Institut za bezbednost porodice na Internetu (Family Online Safety Institute), Udruženje “Budi bezbedan na Internetu” (Internet Keep Safe Coalition) i “Konektujte se bezbedno” (ConnectSafely), program “Be Internet Awesome” se fokusira na pet ključnih lekcija:

Pratite nas i na Viberu!

1. Budi pametan na Internetu: Deli pažljivo

2. Budi obazriv na Internetu: Nemoj da nasedaš na laži

3. Budi jak na Internetu: Zaštiti svoje tajne

4. Budi ljubazan na Internetu: Biti ljubazan je kul

5. Budi hrabar na Internetu: Kada si sumnjičav, razgovaraj o tome

.

Program obuhvata niz specifičnih resursa za decu, edukatore i roditelje, tako da svako od njih ima alate potrebne za učenje i učestvovanje u razgovoru.

Za decu
Da bi pomogli deci da nauče ove lekcije na zabavan način, stručnjaci Google tima su napravili interaktivnu onlajn igricu pod nazivom “Interlend” (Interland). Ona je besplatna i svima na Internetu lako dostupna, a njen format klinci već vole. U imaginarnom svetu četiri zemlje, deca se bore protiv hakera, prevaranata, nasilnika i svih ljudi koji na Internetu dele sve iz svog života, vežbajući na taj način veštine koje su im potrebne kako bi bili dobri digitalni građani.

Za edukatore
U partnerstvu sa Udruženjem “Budi bezbedan na Internetu” i edukatorima širom sveta, Google je i za obrazvovne ustanove napravio nastavni plan i program, “Be Internet Awesome”, koji se takođe oslanja na pet pomenutih lekcija. Da bi, recimo, vežbali lekciju ‘Budi obazriv na Internetu’, studenti ili učenici zajedno rade kako bi uspeli da prepoznaju da li veb sajtovi i imejlovi pokušavaju da ukradu nečiji identitet.

Be Internet Awesome takođe sadrži bogatu publikaciju namenjenu edukatorima i roditeljima, koja sadrži lekcije i zadatke, odobrene od strane Internacionalnog društva za tehnologiju u edukaciji (International Society for Technology in Education - ISTE).

Za roditelje
Voditi razgovor o bezbednosti na internetu bez određenih smernica, može biti prilično teško kod kuće . To su osetljive teme i roditelji često ne znaju odakle da počnu. Da bi im olakšali, stručnjaci iz Google-a su se povezali sa grupom You Tube stručnjaka i lansirali #BeInternetAwesome izazov, seriju video snimaka koji razgovor priču o bezbednosti čine neuporedivo zabavnijom i približnijom deci.

Izvor: yumama.com