Dom i porodica

Hiperaktivnost, dijabetes i nemiran san: Zablude i istine o slatkišima pre spavanja

Većina roditelja smatra da konzumiranje šećera u večernjim časovima čini da deca postanu energičnija što negativno utiče na miran san deteta.
10.09.2017. - 09:00h

Međutim, nauka kaže da je to samo mit.

Ostaje činjenica da su šećeri i ugljenihidrati (u kolačima) kratkoročan izvor energije, ali je dokazano da ta energija nikako ne utiče na hiperaktivnost dece.

Isto tako ostaje činjenica da slatkiši pre spavanja nisu dobri, ali iz drugih razloga, na primer zbog rizika od gojaznosti, dijabetesa i zdravlja zuba ali to će se sve dogoditi samo zato što organizam, dok su deca još bila aktivna, nije uspio da preradi unesene kalorije. Pa se onda tokom noći talože u organizmu i štete mu.

Ali slatkiši neće uticati na pojačanu hiperaktivnost. Čak iako vam se čini da je vaše dete uvek hiperaktivnije poslije slatkiša to je verovatno posledica kratkotrajne "injekcije" sreće koju su dobili iz njih.

Na isti način organizam deluje i nakon čaše gaziranog pića, koja obiluje šećerima te nakon kratkotrajnog "ludila" dokazano sledi osećaj umora.

Dakle, vaše dete od slatkiša pre spavanja neće biti hiperaktivna, već bi čak moglo, nakon otprilike pola sata, pokazati jače znakove umora.

Izvor: index.hr

Pratite nas i na Viberu!