Osam divnih citata princeze Dajane: „Nemojte me nazivati ikonom, ja sam samo majka“

Život koji je vodila najčuvenija princeza, koja se borila protiv krutih pravila kraljevske porodice, i dan danas intrigira svet, a njene izjave o majčinstvu mnogi, i nakon dve decenije od njene smrti, citiraju...

.

Velika Britanija je 31. avgusta 2017. godine obeležila 20 godina od tragične smrti princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princeza Dajana bila je poznata po svom humanitarnom radu, prefinjenom stilu i ljubaznosti. Međutim, možda jedan od njenih najlepših doprinosa svetu bila je njena uloga majke princu Vilijamu i princu Hariju.

U znak sećanja na nju, donosimo vam nekoliko njenih najlepših citata o majčinstvu:

O empatiji
- Želim da moji dečaci imaju razumevanja za emocije drugih ljudi, njihove nesigurnosti, ljudske nevolje, nade i snove.

O prvom školskom danu princa Vilijama
- Bila sam pomalo tužna jer se u mom, ali i Vilijamovom životu, otvara novo poglavlje. Ali on je spreman za to. On je vrlo nezavisno dete.

O postporođajnoj depresiji
- Nakon porođaja se nisam osećala baš najbolje, a najveći problem je taj što niko nikada ne govori o tome. Period posle porođaja je sam po sebi težak i morate da čitate puno o tome kako biste što lakše prošli kroz sve. Probudite se ujutru sa osećajem da bolje da niste ni ustajali iz kreveta, osećate se neshvaćeno i imate vrlo vrlo malo samopoštovanja i samopouzdanja... Ljudi to vide kao privlačenje pažnje, ali jedino što sam želela je da što pre budem bolje i da nastavim da obavljam svoju ulogu kao žena, majka i princeza od Velsa.

O ljubavi prema svojoj deci
- Živim za svoje sinove. Bila bih potpuno izgubljena bez njih.

O zagrljajima
- Zagrljaji mogu učiniti mnogo toga lepog i dobrog, posebno ako su namenjeni deci.

O odgajanju dece koja će promeniti svet
- Pa, kada je, recimo, o Vilijamu i Hariju reč, ja ih vodim sa sobom kada radim projekte za beskućnike i siromašne ljude, vodila sam ih da vide ljude koji umiru od AIDS-a, mada sam im rekla da je u pitanju kancer. Vodila sam decu po raznim oblastima za koje nisam sigurna da ih je iko iz ove porodice posetio.

O zalaganju za decu
- Ja ću se boriti za svoju decu na bilo kom nivou i koliko god mogu, kako bi jednog dana dostigli svoje pune potencijale.

O svom uticaju
- Nemojte me nazivati ikonom. Ja sam samo majka koja pokušava da pomogne.

Izvor: yumama.com