20 načina da se resetujete kada deci nije dan

Smerna Amerikanka Lisa, majka devetoro dece, uspeva da ostane pribrana kad su mališani nervozni i kad atmosfera preti da proključa. Ovo su njena uputstva.

.

1. Dišite duboko

Viknem: „Dišite duboko!“ Onda svi stanu i zajedno dugo, polako udišemo, podižući ruke uvis. Zatim lagano izdišemo dok spuštamo ruke. Ceo pokret je veoma spor i smislen. Ponekad ponovimo nekoliko puta, pa nastavljamo sa uobičajenim aktivnostima.

2. Poskoci sa odručivanjem

Svi batalimo ono što radimo i uradimo 20 poskoka sa odručivanjem. Ovo je naročito dobro kad imaju višak energije koju moraju da potroše. Smešno je kako mali pokušavaju da usklade pokrete rukama i nogama.

3. Igre sa bojama

Ako ne pada kiša, uzmem gomilu debelog papira u raznim bojama, lepljivu traku i pribadače (držala sam ih nekad u fioci pored ulaznih vrata) i iznesem napolje. Pribodem ili zalepim trakom listove papira za stabla, auto, žbunje, ulazna vrata… tako da budu raštrkani i da sve mogu da ih vidim sa stolice na koju ću sesti, koju onda stavim u sredinu. Okupim decu i kažem: „Spremni… Crveno!“ Svi trče da pronađu crveni papir, pa kad svi stignu do njega, viknem neku drugu boju i tako dok se ne umore. Ponekad malo promenimo igru, pa kažem ime jednog deteta i jednu boju. Na taj način stariji dobiju priliku da brže izvršavaju zadatke.

4. Stanice za igru u kuhinji

Napunim sudoperu dopola vodom i priborom za kuvanje, napunim jedan tiganj pirinčem, drugi slamčicama, plastičnu činiju pasuljem. Sve stavim na pult (ili sto) i navijem tajmer na pet minuta. Na svakoj „stanici“ mogu da se igraju samo pet minuta pre nego što se zamene. Ostanite u kuhinji da nadgledate i posvetite pažnju njihovim kreacijama. Posle 20 minuta je gotovo.

igre-sa-vodom-lilihipsteri

5. Igračke za hitne slučajeve

Neke igračke držim skivene visoko u ormanu za posebne prilike. Izvadim ih iz ormana i navijem tajmer na 30 minuta. Posle toga igračke sklanjam bar na mesec dana. Jedino tako upali svaki put.

6. Društvene igre

Svi zajedno sednemo i igramo nešto vrlo dosadno, tipa „čoveče, ne ljuti se“. Ponekad im je samo potrebno da sednete i 15 minuta im se posvetite u potpunosti.

7. Muzika je lek

Muzika je izvanredno rešenje za ovakvu vrstu problema. Ako nemam vremena za igre ili „kuvanje“ pirinča, pustim im neku veselu dečiju muziku i onda uz jednu pesmu svi zajedno igramo, i mama i tata, ako je kod kuće. Jedna pesma može svima da promeni raspoloženje.

8. Cepanje papira

Svima nam je ponekad potrebno da uradimo nešto nečuveno i neočekivano. Tada svakom detetu dam po tri lista debelog papira i svi stanemo ukrug pa kad kažem: „Sad!“, svi cepamo papire i bacamo na pod. Onda skačemo i vrištimo i smejemo se i kikoćemo i padamo i bacamo papire na sve strane nekih pet minuta. Potom kažem: „Gotovo!“ i moramo da počistimo što brže i na što blesaviji način.

cepamo-papir-lilihipsteri

9. Ležanje u travi

Često, kad nije hladno, vlažno, itd. izađemo napolje i legnemo u travu. Na smenu govorimo šta vidimo u oblacima, ili ako nema oblaka postavljam pitanja pa svi redom odgovaraju. Ponekad legnemo na trampolinu umesto na travu.

10. Zelena zdravica

Sipam jestivu zelenu boju u limunadu ili vodu. Sve pozovem u kuhinju, svima dam po čašu „zelenog bućkuriša“ i svi pijemo u isto vreme. Pijemo što brže možemo i blesavimo se. Ako je dan bio posebno težak, obavezno podrigujemo.

11. Hodanje na rukama

Svi obuju cipele na ruke i idu unaokolo dok ne kažem stop. Onda se zamrznu kao statue dok ne kažem da krenu dalje. Ponekad govorim do kog komada nameštaja da odbauljaju. Radimo ovo nekih 15 minuta a onda sklonimo cipele.

12. Kupanjac

Nije ovo kupanje zbog čistoće, ovo je kupanje radi igre – 15 minuta u kadi s nekoliko igračaka i bez pranja kose. Prosto, vreme da sve stane i da se igramo u vodi.

13. Čitanje knjiga

Ako su svi umorni, dohvatim knjigu i čitam naglas na neobičan način: s naglaskom, kao čudovište, i glumim šta se dešava – visim naopačke s kauča… Uradim nešto zbog čega će se to čitanje razlikovati.

pricanje-prica-lilihipsteri

14. Držanje za ruke

Ponekad je samo svima potrebna mama na nekoliko minuta. Onda se uhvatimo za ruke i šetamo, kad je moguće napolju, ali i u kući. Kažem nešto kao: „Recite mi šta vam se danas dopalo“ i hodamo i hodamo i prosto se dodirujemo nekoliko minuta.

15. Pitalice

Stanu ispred mene i zaspem ih pitanjima. Moraju vrlo brzo da odgovaraju i ako otežu, kažem: „Cin!“ i onda moraju da padnu, pa da ustanu. (Ako vam fali inspiracije, pomislite na omiljenu knjigu ili film i pitajte ih o tome: „Kako se zvao onaj lik što je…“, „Ko je poslednji ono rekao u filmu?“, „Koje je boje bila…. dok je devojčica trčala?“) Ovo je naročito zgodno za mame koje doje i kojima je potrebno da malo sednu dok starija deca traže pažnju.

16. Obojte imena

Ispišem im imena vrlo krupnim, debelim slovima i dobiju po tri bojice da ih oboje. Nema deljenja, menjanja… Samo tri bojice. Sad!

17. Užina

Sednete s njima i porazgovarate nekoliko minuta. Nemojte ih posaditi da sednu i otići. Samo sedite nekoliko minuta, nazdravite čašama „Za bolji dan!“ i prezalogajite nešto.

18. Šaputanja

Kažem: „Hajde da se igramo šaputanja!“ i navijem tajmer na 5–10 minuta. Sve to vreme sedimo i pričamo, ali svi moraju da šapuću. Potrudite se da bude šašavo i zanimljivo, nagnite se da im šapnete na uvo ili hodajte na prstima.

deca-na-maminoj-glavi-lilihipsteri

19. Životinje

Sednem na kauč i okupim ih oko sebe tako da budu malo razmaknuti, koliko da rašire ruke. Onda navedem životinju i oni je oponašaju dok ne kažem drugu.

20. Usporeno snimano

Ovo je dobro raditi posle mnogo drugih aktivnosti. Krećemo se i govorimo usporeno. Oni me prate. Onda neko drugi vodi. Jeste zabavno, ali energija se stišava i lakše je vratiti se u kolosek.

Izvor: blog.lilihipsteri.rs/20-nacina-da-se-resetujete-kad-deci-nije-dan/