12 stvari koje čine uspešan brak

Brak ni izdaleka ne liči na romantične filmove i posle određenog broja godina u kvalitetnom bračnom odnosu naučićete šta je presudno za njegov uspeh.

Ovo je lista od 12 stvari važnih za uspešan brak koje ćete naučiti tek kroz zejednički život, a koje se neko porudio da sastavi za nas:

1. Strast nestaje

Strast s vremenom nestaje, ali prave veze održavaju se i posle toga. Negujte miran odnos, bez razbijanja tanjira i neprospavanih noći zbog svađa. Bitna je stabilnost, ali to ne znači da odnos treba da je dosadan. Kad se vraćate s posla treba da se osećate dobro jer idete u toplo porodično gnezdo.

2. Bračni život nije žurka

Bak i nije nešto idealno, snaći će vas bolesti, loše emocije, umor, nervoza i ljutnja i to je očekivano, ali najvažnije je kako se par nosi s tim stvarima. Bitno je da probleme svedemo na minimum.

3. Sličan društveni nivo

Kad zaljubljenost izbledi, otkrićete razlike u vaspitanju, mentalitetu, stavu prema životu, finansijama ili vaspitanju dece. Pokušaji imitacije braka iz filmova završiće se katastrofalno, jer brakovi ljudi koji nisu na sličnom nivou, prečesto se završe razvodom.

4. Razvijajte se zajedno

Ako se supružnici ne razvijaju zajedno, pre ili kasnije jedan od njih zaključiće da ga ona druga osoba ograničava. Ne branite partneru/partnerki da se razvija, iako važno je veoma da negujete zajednička interesovanja.

5. Prihvatite jedno drugo kakvi jeste

Možda vas neke navike partnera/partnerke nerviraju, ne slažete se oko svega ili imate drugačiji pogled na određene teme, važno je da se razumete na dubljem nivou. Ako želite promenu, podstaknite je na pozitivan način.

6. Žena ne treba da se stavlja na drugo mesto, iza dece i muža

Brak ne sme da sprečava ženu da bude nezavisna i zanimljiva osoba. Isto tako, važno je uzajamno pomaganje i podela kućnih poslova i drugih operativnih zadatka.

7. Treba da želite da budete sa muškarcem, ali i da mu date prostor

Ako vaš suprug želi da izlazi, druži se ili putuje – pustite ga. Sputavanje u vezi stvoriće probleme. Dozvolite da osoba pored vas bude srećna i samostalno se razvija.

8. Svako ima svoje želje i interese

Svaka osoba ima pravo na privatni prostor i svoje vreme. Važno je da ne zanemarite svoje interesne zone, ali i da finansijski ostanete samostalni.

9. Kućni ljubimci

Životinje su izvor radosti i pozitivne energije u svakoj kući, bio da je to pas, mačka ili hrčak - vaše okruženje, a i vas, ispuniće veseljem.

10. Slični temperamenti

Ako je jedna osoba uvek u žurbi, a druga jedva makne prstom – brak će teško fukcionisati. Neodgovarajući temperamenti mogu da stvore velike probleme, a kasnije će to nekoga povrediti. Kako ćete izgraditi zajednički život kad se krećete različitim tempom? Pre ili kasnije, neko će zaostati, a to za bračni život nije dobro.

11. Strastveni seks nije najvažniji

Posle mnogo godina braka, nemoguće je imati jednaku količinu romantike i strasti kao na početku. Prelazite u mirniji period ali ako su vam osećanja dovoljno jaka, nećete imati veće probleme. U vezama punim ljubavi čak i seks dođe na drugo mesto jer nije najvažnija stvar u odnosu.

12. Donošenje zajedničkih odluka

Ne morate da se slažete oko svega, ali životne odluke treba da donosite zajedno i da se oko njih slažete. Zapamtite da je porodični život kombinacija ljubavi, poverenja, međusobne podrške, strpljenja i snage volje.

Izvor: Index.hr/Brightside