Seksting: Kada naivna tinejdžerska ljubav preraste u digitalno nasilje

U želji da zadive simpatiju ili društvo, tinejdžeri naivno mogu upasti u probleme koji imaju veoma neugodne posledice.

.

Nasilje na internetu se dešava svuda oko nas i sve je rasprostranjenije, zbog toga je neohodno da i roditelji i nastavnici budu što više upućeni u ovu tematiku.

Digitalno nasilje je mnogo opasnije od fizičkog, jer često se ne zna sa kim u stvari dete ima posla, s obrizom na to da profil može biti anoniman. Takođe informacije se mnogo brže šire, bilo da su fotografije, snimci, komentari ili, prosto izmišljena vest, a pisana reč ostaje, te žrtva može svaki put nanovo da proživi užas dok čita.

Naravno, tu je i seksualno nasilje na internetu koje se stručno naziva seksting.

Šta je seksting?

Seksting je nasilje koje ima seksualne konotacije. Seksualno online uznemiravanje se najčešće dešava kada deca žele da zadive simpatiju, kada ih prijatelji pritiskaju ili nagovaraju da to uradi ili kao odgovor na seksualnu poruku.

Seksting je kreiranje i slanje poruka ili fotografija sa eksplicitnim sadržajima seksualne prirode elektronskim putem, prevashodno sa jednog na drugi mobilni telefon.

Postoji mnogo razloga zašto mladi žele da se slikaju na ovaj način ili zašto žele da pišu i šalju nekome tekstualnu poruku sa eksplicitnim seksualnim sadržajem. Ponekad se tu radi o dve mlade osobe koje su u intimnoj vezi koje zbog toga ovim putem žele da prodube osećaj međusobne intimnosti ili da dokažu svoju ljubav i posvećenost jedno drugom, ali seksting isto tako podrazumeva slučajeve kada jedna osoba nastoji da započne odnos sa nekom osobom ili kada neko jednostavno želi da se napravi važan ili traži način da se zabavi.

Posledice

Iako slanje poruka ili slika sa seksualno eksplicitnim sadržajem samo po sebi već predstavlja dovoljno veliki problem, seksting je društveno opasna pojava zbog toga što se materijal koji čini sadržaj sekstinga može veoma lako slati velikom broju korisnika, što osoba koja je sadržaj kreirala ni na koji način ne može da kontroliše.

Slanje poruka sa navedenim sadržajem može u izvesnim slučajevima da proizvede i neposredne posledice, najčešće među osobama iz iste škole, ali i ozbiljnije posledice koje postaju očigledne kasnije u životu, kao što su (ne)mogućnost upisa na odabranu visokoškolsku ustanovu ili fakultet, ili (ne)mogućnost dobijanja posla ukoliko se dogodi da navedeni sadržaj stigne i do komisija za upis ili do eventualnog poslodavca.

Izvor: srbijadanas