Ćerka mi je danas rekla da sam debela: Istina je da ja nisam debela

Kada je mama Alison Kimi na svom Instagram profilu objavila priču, pokrenula je lavinu različitih komentara. Međutim, ona smatra da je ispravno postupila kada je odlučila da svojoj ćerki gojaznost prikaže u nekom sasvim novom, dugačijem svetlu.

.

Nakon što je Alison Kimi rekla deci da je vreme da sa bazena krenu kući, njena ćerka je negodovala i veoma se uzrujala. U trenutku besa i nemoći što ne može više da ostane na bazenu rekla je svojoj majci da je debela.

To je bio trenutak koji je podstakao ovu mamu da reaguje. Ona je tada ćerkici i sinu održala lekciju o tome šta zapravo znači biti debeo. Osim sa svojom decom čitavu priču je objavila i svim svojim pratiocima na Instagramu.

Priču je počela sa činjenicom da možda ne može da kontroliše ono šta će njena deca čuti kada su napolju, ali kod kuće će se sigurno truditi da ih nauči kako da o svom telu i o gojaznosti generalno misle pozitivno.

Ovo je njena priča...

"Ćerka mi je danas rekla da sam debela. Bila je uzrujana jer sam ih naterala da izađu iz bazena i rekla je svom bratu da je mama debela.

Ja: Što si rekla o meni?

Ona: Rekla sam da si debela, žao mi je.

Ja: Moramo da razgovaramo o tome. Istina je da ja nisam debela. Niko nije debeo. To nije nešto što možeš BITI. Ali zato svi imamo masne naslage. One štite naše mišiće, naše kosti i pružaju snagu našem telu i daju nam energiju. Imaš li ti masne naslage?

Ona: Da! Imam ih ovde na stomaku.

Ja: Tako je. Imam ih i ja i tvoj brat.

On: Ja nemam masne naslage, ja sam najmršaviji, ja imam samo mišiće.

Ja: Zapravo svaka osoba na svetu ima masne naslage, ali svako od nas ima drugačije količine.

On: U pravu si! I ja ih imam kako bi štitile moje velike mišiće! Ali ti ih imaš više od mene.

Ja: Da, to je istina. Neko ih ima puno, a neko jako malo, ali to ne znači da je jedna osoba bolja od druge. Razumete li to?

Oni: Da, mama.

Ja: Možete li da ponovite to što sam rekla?

Oni: Da! Ne smemo reći da je neko debeo jer ne možeš biti debeo, ali svi imaju masti i nema ništa loše u tome.

Ja: Upravo tako.

Oni: Možemo li sada nazad u bazen?

Ja: Ne.

.

Svaki put kada se započnu ovakve teme, moram da razmislim kako ću razgovarati sa njima. Biti debeo nije loša stvar u našoj kući. Ja opominjem svoju decu ako reč "debeo" upotrebljavaju u negativnom kontekstu, i objasnim im da je u pitanju reč koja vređa i da na taj način govore ljudima da su dodatni kilogrami nešto grozno, bezvredno i nepoželjno.

Obzirom na to da u našoj kući ne nazivano ljude debelima, svaki put kada to od njih čujem, znam da su to čuli od nekog drugog.

Naša deca hrane se tuđim idejama. Na primer kada odu kod drugara čiji roditelji imaju drugačije sisteme vrednost, tokom gledanja serije ili filma, u školi...

Ideje o izgledu tela već postoje u njihovim glavama. Posao je roditelja da bude najglasniji, najpozitivniji i najdosljedniji glas koji će deca čuti, glas koji će se izdignuti iznad svih ostalih."

I dok su joj jedni dali bezrezervnu podršku i pohvalili način na koji je reagovala, drugi smatraju kako ne trebala višak kilograma da predstavlja deci kao nešto pozitivno, jer može biti opasno za njihovo zdravlje.

Ilustracija za thumb: Foto Thinkstock

Izvor: yumama.com / zadovoljna.dnevnih.hr

Pratite nas i na Viberu!