Da li jaki trbušni mišići utiču na intenzitet bola na porođaju?

Nijedan porođaj nije lak i sasvim bezbolan, osim ako se niste odlučili da primite epiduralnu anesteziju. Međutim, mnoge mame tvrde da jaki trbušni mišići otežavaju porođaj. Ima li istine u tim tvdnjama?

.

Američka rvačica Niki Bela ispričala je da je njena sestra pokušala da se porodi prirodnim putem, ali je posle skoro deset sati ipak morala na porođaj carskim rezom. "Trbušni mišići su joj bili previše jaki", rekla je Niki.

Ona nije jedina koja to tvrdi - mnoge žene će vam to reći. Ima li u tome istine?

Pa, i ne baš.

"Prirodni porođaj zahteva jake karlične mišiće i dobre kontrakcije materice", kaže giekolog dr Fejres Dirbakerli. "Sve to nema nikakve veze sa stomačnim mišičima, pa čak ni sa fizičkom aktivnošću".

Međutim, ginekolog dodaje da je poželjno raditi lagane vežbe tokom trudnoće jer mogu malo da omekšaju grlić materice i tako olakšaju porođaj. Prema nekim podacima, trudnice bi trebalo da vežbaju umereno oko 2,5 sati nedeljno.

Kada je reč o trbušnim mišićima, možda je čak i bolje da ih ojačate pre i tokom trudnoće, kaže personalni trener Tal Siperman-Koen, specijalizovan za prenatalne i postporođajne vežbe.

"Jaki trbušni mišići čuvaju kičmu tokom trudnoće, a pomažu budućim majkama i da guraju na porođaju. Nikada nisam čuo da su jaki trbušni mišići nekom otežali porođaj", kaže on.

Trener dodaje i da su na porođaju definitivno najvažniji karlični mišići.

Dakle, da bi vam porođaj protekao što je bolje moguće, radite kegelove vežbe za jačanje karličnih mišića, a ni one za trbušne mišiće nisu na odmet.

Izvor: mondo.rs

Pratite nas i na Viberu!