Brutalno iskreno: 16 momenata nakon porođaja o kojima se malo govori

Zašto je post Britanke Beki Poup na Fejsbuku pokupio 114 hiljada lajkova? Verovatno zato što je brutalno iskren. Dakle, na šta treba da budu spremne i šta ne sme iznenaditi buduće mame:

.

1. Bol. Posle porođaja. Samo što ste preživeli porođaj, a čekaju vas ili nimalo manji ili, kod ponekog, čak i veći bolovi – naročito kada vam akušerka počne masirati matericu da bi ispali ugrušci krvi i placenta.

2. Prvo mokrenje. Uzmite kofu tople vode i sipajte sebi na stomak i između nogu – pomaže.

3. I prvo pražnjenje creva. Ne paničite. Ne, ne rađate još jedno dete. Iako je osećaj istovetan. Neće ispasti ništa što ne treba. Mada i može. Ispadanje rektuma nije tolika retkost, naročito ako ste se „pocepali“. A najverovatnije jeste…

4. Vaše dete izgleda čudno. Zaista čudno. Svi će govoriti kako je slatko, i vi ćete uzimati da je tako. Međutim, to je jedan malecki izborani starčić pokriven nečim kašastim i belim pa i nekim kao krznom.

5. Ako je muško, genitalije deluju vrlo interesantno. Preogromne mošnice s maleckom pišom odozgo. Ne plašite se, to je otok i spašće uskoro.

6. I prve kake su baš zabavne. To zapravo i nisu kake nego nešto kao katran. Bez brige, sigurno će doći sestra da vidi kako se snalazite prvi put.

7. Vaše prvo tuširanje… u početku neće biti lako, činiće vam se da ćete ceo život hodati tako raskrečeno kao kauboj. Ali zatim… kao da ste uistinu sprali sa sebe sve grehe i ponovo postali čovek.

8. Dete vas mrzi. To nije plač, to je opštenje s majkom, u kome vas upozorava da se sprema da vam život zagorča. Zapravo, ono vas ne mrzi. Može se ispostaviti i da uopšte ne plače ako ga neko drži celu noć ili ako ono vas drži budnom celu noć. A to zavisi samo od vas i zato je zbunjujuće. Bebe baš zbunjuju.

9. Reč „bradavica“ izgovaraćete češće nego ikad. A predstava o majušnom čoveku koji krvnički hvata bradavice vaših dojki i doji postaće realnost. I tad ćete se osetiti kao prava mama. I setićete se krave J

10. U porodilištu će se naći ljudi svesni vaše ranjivosti. Oni će besomučno fotografisati vašu bebu, i tražiti za to besomučno mnogo para. Pokazivaće vam desetine istih fotki bebe u istovetnom položaju, tražeći da odaberete. Ako to poverite mužu, budite spremni da ostanete bez stana da bi se otkupile sve fotke.

11. On prdi. On podriguje. On štuca. On proizvodi čudne zvuke u snu, takve da se plašite da ćete se probuditi i ugledati monstruma Čakija kako se cereka. Nadate se da drugi shvataju da to radi dete a ne vi. Mada i sami imate problema s gasovima.

12. Stomak vam liči na balon koji se tek pomalo izduvava. Ostao je otromboljeni višak kože koji vam dođe da otfikarite, pa se pitate zašto to nisu uradili na licu mesta (kad već rade carski rez).

13. Svi će ubrzo početi da vam pričaju o neophodnosti kontracepcije. Akušerke vam ponavljaju da ste nakon porođaja u stanju najvećeg fertiliteta te da lako možete ostati trudni. Zaboravljaju jedno: vi ste sigurni da više nikad nećete imati seks. Ne želite više da vidite one muške drangulije. U krajnoj liniji, nekoliko nedelja.

14. Akušerska sestra vas stalno pita je li krenulo mleko. Ili samo dođe i bukvalno počne da vam ga cedi – a to neverovatno boli. Za tri dana dojke vam se napune i počinje da curi i teče, pa i da, na najmanji dodir, prska kao prskalica za baštu.

15. Svi žele da što pre odete kući. Ako je s bebom sve u redu, tako će i biti. Ali ne žurite. Kod kuće će se beba ponašati kao da vi tačno znate šta treba da radite. Cenite vreme u porodilištu da biste naučili sve što je neophodno.

16. Preživećete. Vi niste superžena. Ne postoji definicija normalnog i idealnog. Vi ste za svoje dete normalni i idealni. Ono vas ne osuđuje nego vam se prepušta u potpunosti. Da, odgovorni ste za još jedan život. Vi to možete. I svakim danom će biti sve lakše. Dišite.

Tek što ste rodili dete. Više ne postoji ništa što ne možete! Osim spavanja. Toga više nema.

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: detinjarije.com