Zašto današnji dečaci ne postaju muškarci

Dečaci čitaju manje nego devojčice, uspeh u školi im je slabiji, a samo trećina studenata koji diplomiraju sa najboljim ocenama su momci. Glavni problem je što se dobar uspeh u učenju sve više posmatra kao nešto nedovoljno kul i muževno, kaže Saks.

.

Ako dečaci zauvek ostanu dečaci, nikada neće sazreti i postati muškarci, a sve manje su motivisani za to, upozorava dr Leonard Saks, psiholog i autor knjiga “Kolaps roditeljstva” i “Izgubljeni dečaci”. Za to su pre svega krive video igrice i nedostatak autoriteta kod odraslih, smatra on.

Dečaci čitaju manje nego devojčice, uspeh u školi im je slabiji, a samo trećina studenata koji diplomiraju sa najboljim ocenama su momci.

Glavni problem je što se dobar uspeh u učenju sve više posmatra kao nešto nedovoljno kul i muževno, kaže Saks.

Igrice glavni problem

Igranje video igrica je ogroman problem. Dečacima one oduzimaju lavovski deo vremena koje bi inače provodili u učenju ili spavanju. Sva njihova motivacija usmerena je na prelazak nivoa u igri umesto na savladavanje gradiva u školi. Uspesi u igrici podižu vam status među vršnjacima, školski uspeh ne.

Kako roditelji mogu da se bore protiv toga? Isključivo zabranama, kaže Saks. Nije razumno prepuštati teret odluke detetu. Vaš sin ne može svojim drugarima da kaže da je prestao da igra zato što “istraživanje pokazuje bla bla..” Mnogo mu je lakše da kaže da su mu zli roditelji isključili računar posle 40 minuta. Dr Saks preporučuje da deci dozvolite najviše 40 minuta igrica radnim danima i sat vremena vikendom. Takođe, zabranite sve igrice namenjene odraslima i igrice sa ubijanjem. Zabranite računar u dečijoj sobi – to je jedini način da ih kontrolišete. Problem je, kaže on, što se mnogi roditelji plaše svoje dece i ne usuđuju se da im nametnu pravila.

“Roditelji ne smeju da se ustručavaju da rade svoj posao, pa čak i po cenu da preteraju sa pravilima. Ne može dete da nosi telefon sa sobom u krevet. Oduzmite mu ga ui 9 uveče i vratite ujutru, savetuje Saks.

Zahtevajte od dečaka odgovornost

Dr Saks u svojoj knjizi “Izgubljeni dečaci” objašnjava da je dečacima potrebno nametati odgovornost. Ako se od njih ništa ne očekuje, oni su nemotivisani i povlače se. Kada društvo šalje poruku da muškarci više nisu neophodni, mnogi od njih osećaju nedostatak svrhe.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: detinjarije.com