Majčinstvo: Trenuci kada se zapitamo šta sve (ne) znamo

Poljupci, zagrljaji, osmesi i majčinska radost greju naša srca, ali svaka majka je doživela da se oseti zbunjeno i nespretno. Koji su to trenuci?

.

I majčinstvo pruža potpuno novu perspektivu – drugačije gledate život i svet oko sebe, a najviše vremena provodite posmatrajući malo biće koje ste stvorili i koje negujete i vaspitavate najbolje kako umete. U tim nežnim i vedrim momentima neretko se mamama dogodi da zastanu i zapitaju se šta to rade i kako je moguće da ne razumeju i ne umeju da urade najjednostavnije stvari koje uloga mame sa sobom nosi.

Pratite nas i na Viberu!

Ubrzo shvatamo da ćemo upravo mi biti zadužene za vođenje tog malog bića kroz život i učenje načina funkcionisanja sveta... a o tome ni same, ponekad se čini, ne znamo ama baš ništa!

Ipak, da li je zaista tako? Pogledajte spisak najčešćih nedoumica koje mame imaju tokom nege i vaspitanja svog mališana i recite nam prepoznajete li se u njima.

Ne razlikujete vrste cveća, ptica i mladunčadi životinja.

Naravno, svako ume da prepozna ružu, ali doći će trenutak kada će vaš radoznali mališan primetiti da svaki cvet za koji vas pita kako se zove nazivate ružom. ’’A kako se zovu oni ljubičasti s onim crnim u sredini?’’, pitaće vas vaša devojčica zaljubljena u cveće jednog dana, ’’Kako se zove kozina beba?’’ i ’’Zašto je ovaj vrabac veličine goluba?’’. Iako deluje šašavo, mnogim majkama pomaže Gugl.

Svako dete sem vašeg je... poliglota?

Dok se vaše dete još uvek bori s ’’da-da’’, ’’na-na’’ i ’’balumngllf’’, pitate se zašto sin vaše prijateljice već govori švedski i mislite da, možda, vi u nečemu grešite, što je naravno daleko od istine.

Ne razlikujete osip od ekcema.

I jedno i drugo je crveno i koža izgleda drugačije. Zato ne možete da se ne zapitate o čemu je tu reč, zbog čega razmišljate da je pravo vreme da postanete prijateljica neke lekarke.

Pelene? One još uvek predstavljaju veliki problem.

Menjate pelene novorođenčetu i molite ga da se smiri. Menjate pelene svom detetu ranog uzrasta i molite ga da se smiri. Vašoj zabavi se ne nazire kraj dok vaš mališan ležeći pleše zumbu.

Pitate se zahteva li privikavanje na nošu doktorat.

Deluje jednostavno, zar ne – dete bi trebalo da sedne na nošu i uradi ono zbog čega je tu? Potpuno pogrešno! Veliki broj mama sate provodi pored svog mališana koji sedi na noši, krajnje nezainteresovanog za obavljanje nužde van pelena.

Nadmudrivanje deteta je veoooma težak zadatak.

Kupili ste detetu skupocene cipelice, a ono uporno odbija da ih obuje? Iako mu objašnjavate da je šteta da ih ne nosi jer nisu bile jeftine, ono i dalje govori da nema nameru da ih obuje jer su u boji koja mu ne spada u omiljene. I neće ih obuti. Vi to znate. Ono to zna. I višednevna rasprava neće dati nikakav rezultat.

Koliko poznajete svoj maternji jezik?

Vaše dete se vratilo iz škole s pitanjem koja je razlika između predloga i priloga, a vi ste ga zbunjeno pogledali? Vreme je za obnavljanje gradiva.

Da li beše ’’februar’’ ili ’’febuar’’?

Svaki put kada uhvatite sebe kako se pitate nešto tako jednostavno i smešno i osetite da ne znate ništa, setite se samo da se to događa svim majkama na svetu i da tosu to sami previdi – ništa što ne možete popraviti s lakoćom.

Izvor: yumama.com