Reči koje provereno smiruju dete: Od bebe do tinejdžera!

Tim lekara otrio je ovaj metod, a roditelji su ga rado prihvatili

.

Veliki zagrljaj, čvrst zagrljaj, utešna reč, tapšanje po ramenu, reči ohrabrenja, čak i ignorisanje...? Sve su to načini na koje roditelji širom sveta smiruju svoju decu prilikom nekakvog emocionalnog napada.

Bilo da je reč o napadu besa, nemoći, straha, bilo to malo dete ili tinejdžer. Svako dete s vremena na vreme suočava se s nekakvom unutrašnjom burom koja se mora smiriti da bi je dete naknadno moglo razumeti. U nekom obliku.

U svakom slučaju - kakav god ispad je u pitanju, roditelj mora znati da se on dogodio zbog bure emocija u detetu, bure koje ono samo ne može da kontroliše. Zato i dolazi do takvih ispada, a njih je najbolje - kažu stručnjaci, umiriti - disanjem.

"Kao roditelj, verovatno ste se već nosili s teskobom svog deteta. Ponekad vam se možda čini da baš ništa ne može pomoći vašem detetu, osim malo vremena da dođe sebi. "Da faza prođe", ali nedavna studija koju je sproveo Mark Krasnov, profesor biohemije na Univerzitetu Stanford, a prenosi to portal Red Tricycle, ustanovio je da disanje zapravo može uticati na aktivnost mozga.

Pratite nas i na Viberu!

Dok su proučavali neurone u mozgu miševa, istraživači su otkrili da je grupa živaca odgovornih za regulisanje disanja direktno povezana sa središtem mozga te kada promenite uzorke disanja, zapravo možete promeniti i svoje emocije, poput straha i teskobe i tako svom organizmu - promenom disanja, zapravo kažete da se smiri.

Male bebe možda neće shvatiti koncept "diši, ljubavi, duboko diši," - ali čak i u takvim malim danima to ih možete naučiti, a dete koje razume te reči - dakle dete koliko god ono već staro bilo, najbolje je umiriti upravo tim utešnim rečima - samo diši!

Tako će vaši tinejdžeri jednoga dana, i sami ovom metodom moći da izbalansiraju svoje tinejdžerske strahove. Jer znate - što su deca veća, veće su i njihove emocije.

Izvor: stil.kurir.rs