Naučnici nas zaprepastili: Pustite decu da jedu sline iz nosa, zdravo je

Nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane...

.

Do sada ste verovatno učili svoje dete da ne sme da jede ono što iskopa iz nosa, zar ne? I verovatno ste veštinu lupkanja po ručicama kada to pokuša usavršili do maksimuma. Međutim, čini se da bi to trebalo da prestanete da radite.

Naime, nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane. Naime, Kidspot piše kako su sline iz nosa prepune dobrih bakterija koje pomažu i povoljno utiču na to da naši zubi i sluz izgrade kvalitetnu barijeru protiv loših bakterija. Oni sadrže mutaciju sline koja zube štiti od bakterija i karijesa, a naučnici koji su sproveli studiju tvrde da je ovo otkriće zaista veliko i da bi moglo odrediti budućnost proizvodnje žvakaćih guma.

Pratite nas i na Viberu!

Postoje takođe neki dokazi da nas sluz štiti od infekcija disajnog sistema, čireva na želucu i virusa HIV-a. Austrijski profesor Fridrih Bišinger pak tvrdi kako su ljudi koji čačkaju nos i jedu sastojke koje unutra pronađu zdraviji, srećniji i sinhronizovaniji sa sosptvenim telom, piše Mirror. Takođe, dodaje kako bi trebalo da podstičemo takvo ponašanje kod dece.

“Jedenje suvih ostataka koje iskopate iz nosa odličan je način da ojačate imunitet, a s medicinske strane to ima savršenog smisla i potpuno je prirodno. Što se tiče našeg imuniteta, nos je filter kroz koji prolazi, a koji ujedno zaustavlja velik broj bakterija, a kada ta mešavina dođe u obliku bala i ostataka, njihov je učinak isti učinku nekog leka”, tvrdi Bišinger.

Izvor: net.hr