Osam grešaka koje mogu da sruše samopouzdanje vašeg deteta, a mnogi roditelji to nesvesno čine

Samopouzdanje deteta je važna stvar jer to je njegova subjektivna i često emotivna procena koliko ono samo vredi u ovom širokom svetu. Samopuzdanje je ono što deci daje hrabrost da istražuju svet, prihvate nove nepoznate izazove i da pritom veruju sami u sebe i svoje snage.

.

Pomoći detetu da razvije zdravo samopouzdanje nije nimalo jednostavan zadatak i lako je napraviti neku grešku. I onda se jednog dana rastužimo zbog izjave deteta koja pokazuje nedostatak samopouzdanja ili nas uplaši prevelika doza egocentričnosti tog malog bića

Kojim greškama narušavamo ili pak previše podstičemo samopouzdanje deteta?

Pratite nas i na Viberu!

Kritikovanje deteta

Kad kritikujemo decu, vrlo lako, a opet nenamerno to radimo tako da kritikujemo i njih kao osobe. Kad im kažemo da smo se razočarali u njih, rušimo kockice njihovog samopouzdanja, a time i volju i želju da se suoče s novim izazovima. I tako pomalo vežemo njihovu ličnost uz uspehe i neuspehe, što nikako nije dobar temelj.

Previše hvaljenja

Naspram kritikovanja, imamo i drugu krajnost: previše hvaljenja. Iako pohvale hrane samopouzdanje, bitno je znati kada i kako ih koristiti. Kao i kod kritika, pohvalite konkretne postupke deteta i njihov trud umesto uopštenih rečenica kojim obično hvalimo njegove crte ličnosti.

Kontrolisanje života deteta

Umesto stalnog koordiniranja detetovih radnji, možemo ih voditi i savetovati dok ne nauče sami, a onda treba da naučimo da ih pustimo da sami istražuju i otkrivaju nove stvari nezavisno od nas. Ako taj put utabamo od malih nogu, biće nam lakše kad porastu, moći ćemo da razgovaramo sa njima o dobrim i lošim stranama nekog izbora tako da im to ne deluje kao nametanje sopstvenog mišljenja ili kao da pokušavamo da na njih prenesemo svoje neispunjene ambicije. Pomozite im da pronađu svoje interese i onda ih u tome beskrajno podržavajte.

Kad radimo sve umesto deteta

Iako odrasli verovatno puno stvari mogu da urade brže i bolje, nije stvar u brzini ni kvalitetu. Ako pustimo decu da to urade sporije i uz po koju grešku, dajemo im priliku da razvijaju nezavisnost, uče da rešavaju probleme i razmišljaju svojom glavicom, ali i da se nose sa frustracijama i razvijaju upornost, kad ne uspeju iz prvog pokušaja. A ponekad i mi, odrasli, od njih možemo da naučimo nove načine razmišljanja, one originalne dečije.

Stremljenje savršenstvu

Postavljanje visokih očekivanja može da ima sasvim suprotno dejstvo na dete od onog željenog. Deca mogu biti pod stresom i u velikom strahu da nas ne razočaraju, a takvo stanje sigurno nije plodno za razvoj i učenje. Ponekad se najbolje uči iz vlastitih greška zato nemojte štititi decu i oduzimati im pravo na njih. Radije ih naučite da greška ne znači neuspeh, sve dok učimo iz nje. Greške nas mogu poučiti tome koji pristupi rešavanju problema nisu dobri, a samim tim nam mogu otvoriti i nove horizonte.

Zanemarivanje komunikacije

Zdrava komunikacija stvara pozitivno porodično okruženje i jača emotivne veze. Način i količina komunikacije sa decom takođe utiče na samopouzdanje deteta. Iako imamo prenatrpane dnevne rasporede, uvek treba da pronađemo vremena da uvažimo detetova osećanja koje nam ono komunicira, pokažemo interes za ono čime se bavi i postavimo pitanja uz koja ćemo bolje shvatiti njegovo razmišljanje.

Aktivno slušanje onoga što govori bez prekidanja pomaže detetu da shvati da je važno i da su nam njegove želje, osećanja, potrebe i mišljenja važni.

Poređenje sa drugom decom

Ovo je sigurno jedna od prvih i najgorih grešaka u rušenju samopouzdanja koju roditelji krenu da rade još dok je dete u pelenama. Nije važno da li upoređujemo dete sa drugom decom ili čak sa sobom kada smo bili njegovih godina, dete će to često doživeti kao poruku da nije dovoljno dobro. Nijedan čovek nije isti, pa tako ni poređenja nemaju smisla niti donose išta dobro.

Izražavanje vlastitog nedostatka samopouzdanja

Dobar način za podsticanje razvoja samopouzdanja deteta je da mu pokažemo dobar primer kod sebe. Stoga govorite sami o sebi pozitivno i budite model koji će ih naučiti saosećanju, ljubaznosti i naposletku samopouzdanju.

Podstičući razvoj samopouzdanja deteta pomažemo detetu da shvati da je sposobno da se nosi i sa uspehom i sa neuspehom. Da bismo to postigli, bitno je da mu pružimo priliku da doživi oba, poput sporta. Na kraju krajeva, ono što je bitno jeste da zna da ste vi tu za njega i da verujete u njega, nekad i više od njega samog!

Izvor: zelenaucionica.com