Pet načina da vaspitate miroljubivo dete

Dete koje ima potrebu da uvek izaziva sukobe sa drugima zapravo je, usled lošeg odnosa sa roditeljima, izgradilo odbrambeni mehanizam koji drugi doživljavaju kao agresivnost i nedostatak samokontrole. Evo nekih stvari koje možda nesvesno činite, a koje doprinose neprijateljskom stavu deteta prema okruženju:

.

1. Ne sputavajte ga više nego što je nužno
Roditelji imaju obavezu da štite dete od preterano opasnih situacija u koje može da upadne, ali prečesto u tome preteruju. Deci brane gotovo sve što je klincima zaista zanimljivo – jurcanje, penjanje po drveću, izvođenje vratolomija na biciklu, skakanje sa ljuljaške… Tako dolazi do situacije da dete od jutra do mraka dobija “ne” kao odgovor na svoje želje i predloge, a sve iz najboljih namera roditelja. Usled stalne osujećenosti, takvo dete postaje ljuto na ceo svet i neraspoloženo za saradnju. Potrudite se da mnogo češće izgovarate “da”, i videćete da se neće dogoditi ništa strašno.

2. Podstičite samostalnost i kreativnost
Ne pomažite detetu u onome što je u stanju da uradi samo, čak i ako mu treba više vremena ili ako niste sigurni da će uspeti. Tako će od malih nogu razviti naviku da se hvata u koštac sa izazovima. Takođe, ne naturajte mu svoje ideje i vizije kada se igra ili se bavi nekim stvaralačkim aktivnostima, već mu dozvolite da nauči da čuje sopstveni glas i pronađe svoj senzibilitet. Nema zadovoljnije, smirenije i druželjubivije osobe od one koja je izgradila zdravo samopouzdanje jer je imala prilike da mnogo toga proba i nauči. S druge strane, dete koje je odgajano da bude zavisno i nesamostalno, u opasnosti je da zbog osećaja nemoći postane zavidno prema onima koji umeju i rade sve ono što ono samo (zahvaljujući roditeljima) nije imalo prilike da nauči.

Pratite nas i na Viber-u!

3. Ne podstičite narcizam
Narcisoidna deca smatraju sebe vrednijim i zaslužnijim od drugih, i ne mare previše za uzajamnost i prijateljske odnose. Vaspitana su da veruju da su bolja od ostallih, da je normalno da im drugi povlađuju, da su uvek u pravu i da u međuljudskim odnosima oni treba samo da dobijaju a drugi da daju. Ukoliko ste skloni da svoje dete previše hvalite, da ga branite i kad je krivo, da optužujete druge za njegove greške, ako terate okolinu da se prilagođava njegovim prohtevima i postavljate ga u centar svemira, onda ste na putu da odgajite stoprocentnog narcisa koji se neće libiti od sukoba sa okolinom svaki put kada je njegova povlašćena pozicija dovedena u pitanje.

4. Radite na sopstvenoj samokontroli
Dete će usvojiti mnoge roditeljske navike, i to na žalost, najlakše one ružne. Ako su vikanje, vređanje i svadljivost vaš manir u odnosima sa drugima, posebno sa decom, očekujte da će i ona sama postati izvor sukoba u svom okruženju. Kako da se oslobodite ovih ružnih navika? Verovatno ste i i sami svesni problema, ali vam stres izazvan neprestanom jurnjavom i nagomilanim obavezama ne dozvoljava da izađete iz začaranog kruga. Za početak, postavite “smirivanje” kao prioritet i sebi i svojoj deci, pa odlučite šta od obaveza možete, tj. morate da žrtvujete zarad stvaranja malo opuštenije atmosfere. Ne zaboravite da ni sve škole stranih jezika niti treninzi na koje poslednjim snagama svakodnevno trčite sa svojim detetom, neće doprineti njegovom uspehu u životu, ukoliko postane osoba svađalačkog karaktera, nesposobna da se kontroliše.

5. Potrudite se da decu bolje razumete
Ne kaže se bez razloga za nerazumno ponašanje da je “detinjasto”. Možete iz petnih žila da se upinjete da objasnite mališanu zašto nešto ne može ili zašto se nešto mora, ali ono još prosto nije zrelo da to prihvati i to morate da imate u vidu. To ne znači da treba da dozvolite da nameće svoju volju ili da bude drsko, ali nemate prava da se ljutite na njega ako ga neke stvari pogađaju više nego što vi smatrate da je razumno. Zato izbacite iz upotrebe rečenice poput “Kako si mogao…” “Jesi li ti normalan…” ili “Otkud ti takva ideja…” jer od dece ne možete očekivati da uvek imaju dobre ideje. Ne možete očekivati ni da im bude zabavno ono što ste vi odlučili da je zabavno, na primer razgledanje garderobe u buticima ili mirno sedenje u gostima kod vaše prijateljice. Razumite vi njih, pa će i ona vas bolje razumeti, jer se i to uči od roditelja.

Izvor. detinjarije.com