Deca koja redovno rade kućne poslove biće uspešnija u životu

Ako ste skloni da štedite svoju decu kućnih poslova, možda im činite veliku štetu. Naime, naučnici sa Harvarda utvrdili su da deca koja rade kućne poslove kasnije u životu imaju više uspeha u karijeri i međuljskim odnosima.

.

Studija harvardskih naučnika, koja je trajala čak 75 godina, pratila je dve grupe ljudi: prvu grupu sačinjavalo je 268 ispitanika koji su završili Harvard između 1939. i 1944; druga grupa sastojala se od 465 ispitanika koji su odrastali u siromašnim četvrtima Bostona. Tokom 75 godina, ispitanici su praćeni kako bi se uočilo “koje psihološke varijable i biološki procesi iz detinjstva i mladosti utiču na zdravlje i sreću u životu.”

Jedan od brojnih zaključaka naučnika jeste da su ispitanici, koji su kao deca radili kućne poslove, u životu bili samostalniji, sposobniji za saradnju i rad u grupama i svesniji da je obavljanje kućnih poslova i drugih potencijalno neprijatnih zadataka nešto što donosi boljitak zajednici. Suštinski, ova deca razvila su “ja to mogu” pogled na život, koji je kasnije doveo do njihovog uspeha na poslu i u međuljdskim odnosima.

“Kako bismo najbolje ocenili živote naših ispitanika, nismo im prosto slali upitnike. Intervjuisali smo ih u njihovim dnevnim sobama. Pregledali smo njihove lekarske kartone. Analizirali smo im krv, skenirali mozgove, razgovarali sa njihovom decom. Snimali smo ih dok sa suprugama pričaju o svojim najvećim brigama,” kaže izjavio je Robert Voldinger, direktor istraživanja.

Izvor: detinjarije.com