Da li su starije mame "bolje" od mlađih?

"Psihološka zrelost" starijih majki ima pozitivan uticaj na razvoj i blagostanje deteta, pokazuje istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu razvojne psihologije.

.

Kako je navedeno, deca čije su majke starije imaju manje problema sa emocijama i ponašanjem. Takođe, ta deca trpe manje grdnje ili fizičkog disciplinovanja od one čije su majke ranije rodile.

Istraživači su ispitali odnose 4.741 majke i njihove dece u Danskoj, nakon što je objavljeno da je starosna dob rađanja u porastu u razvijenom svetu.

Studija je pokazala da su benifiti "starije mame" vidljivi sve do adolescentskog perioda. Tako su deca starijih majki bila verbalno i društveno sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i druge spoljne faktore.

"Znamo da ljudi sa godinama postaju mentalno fleksibilniji i tolerantniji i sami se bolje emotivno razvijaju", kaže profesor Dion Somer.

Kako on kaže, to je razlog zbog kog mlađe majke češće posežu za fizičkim kažnjavanjem ili grdnjom.

To je jako značajno do 15. godine života, nakon čega se nije uočila razlika u tome kako deca reaguju na bilo koji vid kažnjavanja roditelja.

Izvor: b92.net