Zbog čega nikada ne biste smeli da vrtite decu, držeći ih za ruke?

Ne postoji roditelj koji nije zavrteo svoj dete oko sebe držeći ga za ruke. Ipak, jedna mama ima savršen razlog koji će vas ubediti da na to više nikada ni ne pomislite...

.

Verovatno ste se hiljadu puta našli u situaciji da vas dete preklinje da ga zavrtite držeći ga za ruke. Moj suprug i ja naučili smo na teži način da na molbe naše dece ostanemo ravnodušni i nikada više ni ne pomislimo da ih zavrtimo.

Iako je vrtenje deci gotovo uvek veoma zabavno, postoji ozbiljan razlog da sledeći put odbijete da im uslišite molbu. Naime, zglobovi kod male dece nisu još potpuno razvijeni, ligamenti u tom uzrastu su labavi, tako da radijus kost može lako da se iščaši, odnosno da ispadne iz zgloba lakta.

Ova povreda, koja se naziva dadiljin lakat ili izvučen lakat, se obično dešava mališanima mlađim od četiri godine kada se zavrte ili povuku za jednu ruku kako bi se, recimo, popeli negde. 

Upravo to se nedavno dogodilo našoj dvogodišnjoj ćerki. Bili smo na rođendanu, a ona je uporno molila mog supruga da je vrti, što je on naravno i činio. Bilo joj je beskrajno zabavno sve do jednog trenutka. Ne znamo šta se tačno dogodilo, ali u jednom trenutku je samo počela da plače. Jako. 

Sve se dogodilo u periodu kada inače spava, pa smo mislili da je pospana. Nekako smo je uspavali, ali kada se probudila, plač je ponovo počeo. Na putu do kuće, primetili smo da ne drži ruku normalno, a budući da je tad već bilo kasno uveče, uputili smo se ka Hitnoj pomoći.

Lekari su uspeli da joj vrate lakat u ležište – što je inače veoma bolno. I mada simptomi nestaju istog trenutka kada se kost vrati u ležište, problem je u tome što kad lakat ispadne jednom – velika je verovatnoća da će se iščašiti opet.

Moj suprug je nakon svega osećao veliku krivicu, ali sreća je da smo, iako ne odmah, primetili problem na vreme. 

Iz tog razloga, sledeći put kada vas dete moli da ga zavrtite na putu do igrališta, sačekajte da dođete do prave vrteške, jer biste u suprotnom umesto na igralištu mogli da završite u ambulanti.

Izvor: yumama.com