Iskreno pismo samoj sebi nakon porođaja: Draga moja, ti si fantastična!

Mama blogerka Elizabet Brodbent na svom blogu "Manic Pixie Dream Mama" napisala je jedno neobično pismo, pisala ga je sebi iz prošlosti. A evo šta je ona sve imala da kaže Elizabet koja se tek porodila.

.

Draga ja koja sam se tek porodila,

Čestitam ti. I svakoga ko ti kaže nešto drugačije, imaš pravo da ga udariš. Ti trenutno nisi svesna toga. A takođe nisi svesna da imaš pravo da tresneš i svakoga ko komentariše tvoje postporođajno telo - bilo pozitivno, bilo negativno.

Jer, draga, izgledaš fantastično. Ti to možda sada ne znaš, jer imaš osećaj da ti je stomak kao žele, i ne možeš da obučeš stare farmerke (koje, usput, nemoj ni slučajno da poneseš u porodilište). Misliš i da nisi atraktivna, ali draga, ti sijaš. Imaš još uvek tu sjajnu trudničku kosu. I imaš predivnu bebu.

Predivna si i, ne sklanjaj se, ti bi trebala da se nađeš na svakoj fotografiji. Biće ti žao posle, kajaćeš se, veruj mi. Ponekada ćeš pomisliti na taj period i shvatiti koliko si dobro izgledala. Zato dozvoli svima da te fotografišu i smej se. Ne govori da nećeš da se fotografišeš jer izgledaš kao Sreda Adams. Upravo si se porodila i zbog te bebe, pokušaj da napraviš nekoliko uspomena na kojima će se videti tvoja sreća... koju nekada osećaš, nekada ne osećaš - i to je uredu.

Provela si novogodišnje veče u kupatilu pitajući se šta si to uradila svom životu. I to se dešava. To je normalno i to ne znači da mrziš svoju bebu. To samo znači da pokušavaš da se prilagodiš na činjenicu da se brineš o jednom biću. To je velika odgovornost. U redu je da se pitaš kako ćeš to izvesti i šta si to uradila i kako će, dođavola, sve to da funkcioniše. Zbog svega toga plačeš u kupatilu. I dobro je da radiš to sada jer posle više nećeš imati prilike da budeš sama u kupatilu. Uvek će jedan mališa da ide za tobom, čak i kada ideš da obaviš veliku nuždu.

A kada smo već kod velike nužde, oh... velika nužda. Još samo malo i biće sve u redu. Sada se mučiš, trpiš bolove, i piješ lekove koji imaju nus-pijave, kao što je zatvor... Reši to odmah, nemoj da čekaš da se pogorša. Jedi vlakna, jedi zeleniš, jedi karfiol i mirođiju i jogurt.

I slobodno popij kafu jer si bila dobra trudnica i tada si je izbegavala i nedostajala ti je - znam. Kafa je sada tvoj najbolji prijatelj jer ćeš samo uz nju moći da ostaneš budna i uradiš nešto i za sebe. Tvoja beba ne razlikuje dan od noći, pa ćeš zbunjena u tri ujutru sedeti na krevetu i gledati te male oči kako nešto traže. Mislićeš da ti se inati, ali ne, on je samo beba, a bebe ne spavaju. I ne slušaj nikoga ko ti kaže drugačije ili počne da ti nudi bilo kakva suluda rešenja.

Odmaraj se kada možeš. Spavaj u isto vreme kada i beba spava i pusti kuću da se sruši ako treba, ali ti odmori. Nikog nije briga za to što je tvoj veš već treći dan na sušilici, ti si se upravo porodila! Opusti se. Sedi. Nemoj da staviš bebu u sling maramu i da sa njom čistiš kuću. Odmori.

Znam da nećeš to uraditi, ali pitaćeš se zbog čega krvariš već šestu nedelju.

Već sam spomenula sling maramu, pomaže ti zar ne? E pa iskoristi je, na primer, i za nešto zabavno. Nastavi sa svojim uobičajenim životom, kao što su izlasci sa drugaricama na kafu ili večeru. Samo ne zaboravi da bebinu glavu pokriješ salvetom :)

Veoma dobro si savladala dojenje, i to je predivno, ali odmah prestani da brineš o tome da li te neko gleda i da li je nekome neprijatno. Ako ne žele da gledaju majku koja doji neka pokriju oči. Ako ti kažu da napustiš objekat, reci im da ćeš pozvati policiju.

Stavi bebu na grudi i mazite se. Poruči hranu i lezi sa svojom bebom, gledajte seriju, čitajte... Ti si mama, i tebe beba treba. Ali ne zaboravi da je ponekda daš i tati. I njemu je to potrebno, a ti ćeš moći na miru da se istuširas, ili neometano da jedeš, ili samo da neometano ne radiš ništa. Pokušaj da izdvojiš i neko vreme za sebe.

I za kraj da ti kažem - odlična si. U svemu što radiš. Ti brineš o malom živom biću, a za to je potrebno mnogo snage i psihičke i fizičke. Ne zaboravi da brineš o sebi. To malo biće će biti srećnije ako ti budeš srećna.

S ljubavlju,

Tvoja ja iz budućnosti.

Izvor: yumama.com