Ako kod deteta primetite ove simptome, javite se logopedu

Ukoliko imate dete koje sa godinu dana još nije progovorilo prvu reč, veoma je važno da to ne tumačite kao lenjost deteta ili posledicu genetike, već da u pravom trenutku potražite mišljenje stručnjaka. Iz godine i godinu sve je vise dece koja ne progovaraju na vreme ili premalo govore za svoj uzrast. Roditelji ali neretko i predijatri kasno progovaranje pravdaju polom deteta ili genetikom. Ipak, svako odstupanje od skale pravilnog razvoja deteta može biti poziv na uzbunu.

.

"Sve veći broj dece ima neki oblik razvojnih poremećaja", kaže za B92 Katarina Bojović, logoped Ordinacije "Selaković".

"Slika je mnogo složenija u odnosu na prethodnih deset godina, a time je i rehabilitacioni pristup postao sveobuhvatniji, složeniji i zahteva timsko angažovanje roditelja i stručnjaka. Neophodna je svest da je reč o kontinuiranom procesu koji traje i zahteva trud i ulaganje kako od strane roditelja tako i od terapeuta".

Uzroci sve veće učestalosti poremećaja razvojnih formi među kojima je i sve češći autizam kod dece još uvek nisu poznati. Razni faktori okruženja koji deluju na osetljivu genetsku predispoziciju ali i promena načina i ritma života savremene porodice takođe čine važne faktore. S druge strane, postoje signali, na koje je neophodno reagovati pravovremeno.

"Ako se dete već negde oko prvog rođendana ne odaziva na poziv imenom, ne stvaruje kontakt pogledom, ako roditelji ne mogu da ostvare interakciju i zajedničku igru sa detetom, ako ih dete u tom vremenskom periodu ne imitira ne maše 'pa-pa', ne pokazuje gde je pametna glava, ne šalje poljubac, ne osmehuje se i ne raduje roditeljima kada ga vide, ne koristi kažiprst za pokazivanje predmeta koje želi, to može biti znak da nešto nije u redu", kaže Bojović.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, važno je da se na vreme obratie stručnjaku.

"Rana stimulacija je od izuzetnog značaja kako bi dete počelo da se razvija i stiglo svoje vršnjake u svim oblastima razvoja", smatra psiholog Nataša Dosevska.

Izvor: b92.net