Šta kažu mame: Na koji način dolazak bebe na svet menja odnos sa partnerom?

Rođenje deteta, samo po sebi, menja sve u životu jednog para. Sve se svodi na to da mama i tata više nisu sami, a kako je "kruna" njihove ljubavi uticala na njihov dalji odnos, otkrile su nam mame.

.

Pitali smo mame koje su najznačajnije promene u odnosu s partnerom otkada imaju decu, aludirajući pritom na one pozitivne promene, a njihovi odgovori su različiti.

Pa tako, Vana smatra da su ona i njen suprug postali mnogo snažnije osobe, što je u neku ruku i ojačalo njihov odnos.

"Na početku braka, moj suprug se trudio da prema meni bude zaštitnički nastrojen, nije dopuštao da išta radim, čak je, što je netipično za muškarce, nudio svoju pomoć u kuhinji. U trudnoći je postalo još gore. Nisam smela da se pomerim, a da on ne skoči uplašeno s pitanjem kako može da mi pomogne."

Vana kaže da je svesna koliko žena vapi za takvom vrstom odnosa, ali da je kod nje to izazvalo izvesnu dozu nesigurnosti i osećaja beskorisnosti. Ipak, nakon dolaska njihovog prvog deteta na svet, to se promenilo, pa je on svoju preteranu brižljivost usmerio na njihovu ćerku i od tog momenta odnos im se bitno popravio.

S druge strane, Nina smatra kako je nju i supruga upravo dete naučilo kako lakše i bolje da rešavaju sukobe, koji su tipični za svaki brak.

"Nismo se trudili da krijemo trzavice pred decom, baš naprotiv, kao da smo se stideli da kažemo ono što ne mislimo, pa smo u prepirkama pred detetom bili mnogo promišljeniji i upravo to je ključ uspeha prema boljoj komunikaciji."

Dalija i njen dečko naučili su da mnogo kvalitetnije koriste zajedničko vreme.

"Pre nego smo dobili dete, slobodno vreme smo očigledno "trošili" šakom i kapom. Umesto da uživamo jedno u drugom, večeri smo najčešće provodili svako na svom laptopu. Danas je situacija sasvim drugačija. Kada uspavamo dete, počinje naše vreme. Nijednom od nas više ne padne na pamet da zasedne ispred kompjutera."

Dolazak prinove za Karolinu je bio pokazatelj koliko je njen partner zapravo zreo.

"On je uvek bio šaljivdžija i retko kada sam ga viđala ozbiljnog." Upravo iz tog razloga, kod nje se javila mala doza zabrinutosti kako će se nositi s izazovima koje im život tek sprema. Ipak, dolazak bebe ju je demantovao i shvatila je da je pred njom odrastao i zreo čovek, koji bi za one koje voli učinio apsolutno sve."

Ono što je zajedničko za ove četiri mame je, to da su nakon dolaska bebe naučile mnogo toga o svojim partnerima, a i o sebi samima. Beba menja sve.

Izvor. index.hr