Ne delite krevet sa partnerom?

Spavanje na kauču u dnevnoj sobi zna da bude "slatki greh", ali i povod za malu svađu između partnera. Ipak, nova istraživanja pokazuju da razloga za razmirice nema, jer (povremeno) odvojeno spavanje blagotvorno deluje i na nas i na vezu.

.

U istraživanju stručnjaka sa Univerziteta u Lidsu i britanske kompanije koja proizvodi krevete i dušeke "Sajlent najt" pokazuje da 29 odsto ljudi okrivljuje svoje patnere za probleme sa spavanjem.

"Skoro trećina Britanaca kaže da ne može da se naspava zbog navika i ponašanja svojih partnera u krevetu", kaže stručnjak za spavanje Nerina Ramlakan.

Problemi imaju različite uzroke - neki su prosto nemirni u krevetu, neki hrču, a digitalna era je sa sobom donela i dosadne pametne telefone.

Ipak, posledice su iste - nedostatak sna i loš san dovode do niza zdravstvenih problema među kojima su srčani problemi, dijabetes i gojaznost.

Takođe, poznato je da osećaj nezadovoljstva, hronični umor i druga stanja koja sa sobom nosi nedostatak sna imaju negativne posledice po društveni život i odnose sa partnerom, a ovo istraživanje ukazuje na to i da oni koji su srećniji u vezi imaju mirniji san.

Povezanost ide dotle da je običan poljubac za laku noć blagotvoran po to kako ćemo provesti noć u krevetu. Čak 71 odsto ispitanika je reklo da mirnije ode u krevet ako im partner na nežan način poželi laku noć, dok je njih 36 odsto reklo da izostanak poljupca izuzetno negativno utiče na san.

"Poljubac onoga koga volite pre odlaska na spavanje pomaže da se odvojite od svakodnevnog stresa. Važi i obrnuto i to za 70 odsto ljudi, oni koji kažu 'volim te' partneru pred spavanje imaju prijatniji san", kaže doktorka Ramlakan.

Izvor: B92.net