I čarape mogu da unište brak

Male stvari su često glavne ubice ljubavi. Sitnice lagano izjedaju vezu, grickaju zidove dok kuća na kraju ne padne.

.

Kada čujete da je još jedan par, bilo u Holivudu ili u komšiluku, stavio tačku na svoju vezu, odmah pomislite na prevaru. Ako nije prevara, onda su novčani problemi. Ili ljubomora, rutina, izneverena očekivanja, različite vizije budućnosti. Niko nikad ne pomisli na čarape ostavljene na podu. A baš taj, naizgled banalan čin, može da ubije ljubav. Krupne stvari, poput prevare, kao tajfun dolaze i potresaju odnos iz korena. Sitnice izjedaju. Lagano grickaju zidove dok kuća na kraju ne padne. U prvom scenariju, krah nastupa iznenada. U drugom je "smrt" spora i bolna. Ali, oba čine da se osećamo iznevereno, nevoljeno, necenjeno.

Njujorški psihijatar Džon Džejkobs kaže da je glavni izazov u vezi da shvatimo kako da živimo sa onim što nas kod partnera nervira, a da ne dozvolimo da nas to razdvoji. On tvrdi da u braku koji ne uspe, predmet rasprava najčešće nisu bile krupne stvari, već sitnice. Uglavnom one koje nam u početku nisu smetale, čak su delovale šarmantno, pa smo nemar u odevanju tumačili kao opuštenost, a kašnjenje na sastanak kao simpatičnu igru zavođenja.

Studija Univerziteta u Luisvilu sa 160 parova, pokazala je da u početku veze potiskujemo sve što nas iritira, ali u stabilnom odnosu dozvoljavamo da izađe na površinu. Psiholog Majkl Kaningem, vođa projekta, to smatra društvenim alergenima. Kao i sa fizičkim, prvo izlaganje ima blažu negativnu reakciju, ali svako sledeće je pojačava. Dok na kraju ne počnemo da se gušimo. Ili eksplodiramo zbog sitnice! Zbog stomačića koji sve više raste i mrvica hleba koje su već sastavni deo kuhinjskog enterijera. Na pitanje zašto se razvodimo, sležemo ramenima, ne znajući baš konkretan razlog. Psiholozi znaju i navode koje su najčešće sitnice koje ubijaju ljubav.

(Ne)urednost

Čak 80 posto parova, koji žive zajedno, priznaje da razlike oko urednosti stvaraju tenziju u vezi. Možda čarape bačene na pod ne izgledaju kao dovoljan razlog za razvod, ali i te kako jesu, tvrdi terapeut Klo Madanes, ističući da se veliki broj parova rastavi upravo zbog nereda. Terapeuti savetuju fleksibilnost jer je mala verovatnoća da se poklopimo sa partnerom po pitanju navika oko raspremanja kuće i najbolje je naći se na pola puta, ne insistirati na "apotekarskoj higijeni" ili pranju sudova pre odlaska u krevet.

Izgled

Iako zvuči banalno, briga o izgledu je veoma važna za uspešnu vezu. Dok na početku sate provodimo u kupatilu lickajući se za susret, vremenom odlazimo u drugi ekstrem, zaboravljamo da tuš postoji. Neko će reći da je to znak opuštenosti, ali partner može protumačiti kao signal da nam nije više stalo. Ne moramo u svakom trenutku izgledati savršeno, ali šminkanje i oblačenje najbolje garderobe je poželjno s vremena na vreme. Jer, pokazuje da nam je partner i dalje seksualno privlačan, pa želimo da ga zavedemo.

Tehnologija

Posle napornog dana većina se rado opušta uz mali ekran, gledanje filmova i serija, ali brojna istraživanja potvrđuju da televizija uništava komunikaciju. Ako često prednost dajete utakmici nad partnerkom ili radije pratite avanture omiljenih TV junaka nego što razgovarate u kući, veza je na sigurnom putu u propast. Takođe, studija u magazinu "Masovna komunikacija i društvo" je pokazala da zbog TV romansi možemo biti manje posvećeni braku i skloni da verujemo da za nas postoji neko bolji. Isti efekat na brak imaju Fejsbuk i pametni telefon.

Nezahvalnost

Kolegi se zahvalimo kad nam pridrži vrata, kasirki u prodavnici na kusuru, a neznancu jer nas je uputio u željenom smeru. Ali, partneru, retko govorimo hvala, zbog čega vremenom počinje da se oseća necenjeno jer misli da ga uzimamo zdravo za gotovo. Treba biti obazriv kad nas druga polovina zamoli za uslugu. U redu je ponekad odbiti nešto, ali ako nam je "ne" postalo uzrečica, partner može misliti da nismo zainteresovani za vezu. Najbolje je da ne čekamo da nas zamoli da nešto uradimo, već da ga preduhitrimo i zaista uradimo. Kad vidite prljave sudove, operite ih pre nego što se partner vrati ili usisajte kuću. Dela govore više od reči, mali čin ljubaznosti može da deluju kao veliki dokaz ljubavi i zato se partner oseća voljenim.

Pogrešno tumačenje

Sitnice mogu da budu pokazatelj krupnih problema, kaže porodični terapeut Džon Van Ep, poredeći to sa kockama leda od kojih vremenom nastaje santa. I savetuje da kocke leda shvatimo kao ploveće, prolazne iritante. Dosadne, ali beznačajne. Možda nas nervira što partner obavezno stavi noge na sto ili preuveliča događaj kad prepričava. To može da izluđuje, ali je bezopasno. Ali, kad sitnice dobiju drugačije značenje u našem umu, ako ih posmatramo kao dokaz karakterne mane, nedostatak ljubavi ili morala, nastaje problem. Na primer, to što partner ne voli da mu uzimamo hranu sa tanjira, tumačimo kao sebičnost. Zatim u svakodnevnom životu počinjemo da tražimo dokaze koji potvrđuju ovu "presudu". I naravno da ćemo ih naći. Nekad partner i jeste sebičan, ali pošto sve posmatramo lično, ponašanje koje nam se ne dopada shvatamo kao znak da mu nije stalo. Naravno, mnogo toga radimo nesvesno. Van Ep ističe da sa partnerom ne živimo u kući, već u glavi i od događaja je važnije značenje koje mu pripisujemo. Dakle, od nas zavisi.

NEREŠENE SVAĐE

MA koliko delovalo nebitno, svađe koje se ne reše, nego se svako povuče u sebe, dovode do udaljavanja partnera. Jer, osoba na koju ste računali da će vam u kritičnim situacijama brisati suze, postaje njihov uzrok. Ako se ove situacije ponavljaju, neminovno se javlja sumnja i nedoumica da li ostati u vezi koja nas boli i čini da se osećamo usamljenim.

KAD OD GRUDVE NASTANE LAVINA

Kada ste iziritirani, čak i ako to zadržite u sebi, zapravo donosite sud o drugoj osobi, upozoravaju psiholozi. Činom suđenja pokazujemo ubeđenje da smo bolji od partnera. Kako bismo izbegli ovu zamku, kad god osetimo da nas nešto nervira, trebalo bi da se zaustavimo i setimo da je to osoba koju volimo. U suprotnom, od grudve će nastati lavina.

Izvor: novosti