Telo nakon porođaja: Promene kojih se žene srame

Telo nakon porođaja prolazi kroz brojne promene, od kojih nisu sve baš ugodne, a neke kod žena izazivaju sram. Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži, čega je većina žena svesna, već o neugodnostima o kojima ni jedna novopečena majka ne želi da govori.

.

1. Vagina može postati prevelika za tampon

Nakon pojavljivanja prve menstruacije, nemojte ni pokušavati koristiti tampon, jer postoji velika verovatnost da ćete doživeti neugodno iskustvo.

Ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko meseci nakon porođaja. Reč je o posledici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja kojoj treba vremena da se vrati u prethodno stanje.

2. Nećete moći da kontrolišete gasove

Porođaj itekako ostavlja tragove na vašem telu, posebno na delu koji se veže za karlicu i karlične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neugodne pojave nekontrolisanog ispuštanja gasova, bez upozorenja.

Ova pojava je vrlo česta, no dobra vest je ta što će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neugodnosti će nestati.

3. Mogu vam narasti stopala

Tokom poslednjih meseci trudnoće noge često natiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon porođaja vraća u normalu. Ali postoji verovatnost da vam stopala postanu i ostanu veća nego pre trudnoće.

Stopalo može narasti i za jednog broj, a šta uzrokuje ovu, za žene nepoželjnu pojavu nisu sigurni niti naučnici.

4. Intimni delovi mogu promeniti boju

Snažne hormonalne promene koje se događaju u telu novopečene mame telo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama, na području oko vagine i anusa.

I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge će se morati pomiriti sa još jednim “darom prirode”.

Izvor: zadovoljna.hr