10 lekcija koje odrasli treba da nauče od dece

Može vam delovati smešno. Ali samo na prvi pogled. Jer počesto pravila koja zna svako dete mi odrasli iz nekog razloga zaboravljamo.

.

1. DORUČAK JE NAJVAŽNIJI – POD OBAVEZNO
Deca uvek doručkuju. Naravno, taj doručak ima daju odrasli, ali to ne menja stvar. A vi? Zapamtimo: doručak je najvažniji obrok i ne sme se propuštati. Od toga vam zavisi dan. I isto kao i za decu, i za odrasle je važno da taj obrok bude hranljiv i zdrav, ali ne težak.

2. NE DONOSITE POSAO KUĆI
Deca vas često mole da to ne činite. I to ima smisla. Posao se obavlja na poslu, kuća je za odmaranje i porodične aktivnosti. Ne donosite kući probleme s posla jer to narušava porodični život. Tuširanje, fizička aktivnost posle posla, domaća atmosfera trebalo bi da pomognu da do jutra izbacite posao iz glave.

3. JEDINI NAČIN DA SHVATITE KAKO NEŠTO RADI JESTE DA GA RAŠRAFITE
Ovde se naravno imaju u vidu problemi a ne TV plazma. Recimo ako pišete knjigu, počnite od kratkih priča i eseja. Lako ćete ih potom dopuniti, sistematizovati, povezati. Mnogo je lakše tako nego da pokušavate da odjednom obuhvatite sve. Tako i sa problemima.

4. ZAŠTO SE DECI NE DAJE KREDITNA KARTICA?
Naravno, zato što bi sav novac otišao na beskorisne skupe igračke koje bi im već sutradan dosadile. Razmislite o tome ima li u vašoj kući „odraslih“ pandana dečjim mamiparama? Koliko ih je? Možda je došlo vreme da beležite rashode? Onda ćete na kraju meseca videti gde nestaju pare i otkrićete šta to proždire kućni budžet – tastatura najnovije generacije na koju niste uspeli da se naviknete, gomila fleševa koje ne koristite i sl.

5. POSTAVLJAJTE PITANJA
Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati. Setite se koliko pitanja vama postavljaju deca. Vaša pitanja su vaša informacija, vaša znanja o svetu. Radoznalost je jedan od načina da se sazna ovaj svet i ne treba je gušiti. Začudiće vas koliko toga niste znali i koliko ćete dobiti svežih ideja.

6. NAJBOLJI ODRASLI SU ODRASLI KOJI NAS SLUŠAJU
I najveća kriza ponekad može da se prevaziđe samo ako nas neko sasluša. Nećete lako naći čoveka koji je sposoban da pronikne u ono što mu se priča i koji dok sagovornik govori ne vodi svoj unutrašnji monolog čekajući da ovaj završi pa da preuzme reč. Kao što od dece tražite da slušaju šta im govorite, nastojte da i vi budete dobar slušalac i da se okružite takvim ljudima.

7. I VAŠE TELO JE PREDODREĐENO DA TRČI, SKAČE, PLIVA, JURI ZA LOPTOM…
Deca ne znaju šta je „fitnes“, ali znaju šta je „igra“. Probajte i vi da se tako odnosite prema sportu. Umesto da idete u teretanu, možda biste mogli napraviti ekipu s kolegama, prijateljima, komšijama…

8. SMEJTE SE
Deca ne znaju da smeh normalizuje pritisak, pomaže u opuštanju, obnavlja energiju i snagu, vodi ka harmoničnom životu, olakšava put ka cilju i jača veze s ljudima. I uprkos tome, mnogo se smeju.

9.NE PRETERUJTE NI U ČEMU
Poznata stvar, od iznurivanja dijetom zdravlje se narušava. I od viška sporta takođe. Ko se sve vreme zabavlja, loše uči, a ko samo uči – nema prijatelje. Mnogo sunca – sunčanica, malo sunca – nezdrav izgled. Stvar je jednostavna – pridržavajte se zlatne sredine.

10. PROBAJTE DA SE DRUŽITE KAO U DETINJSTVU
Odnosno, da vam glavno bude upravo druženje, vaš odnos s drugim čovekom, a ne komfor ili lična korist. Volite svoje prijatelje uvek, i kad su na vrhu i kada nisu. Budite pažljivi i – strpljivi.

Izvor: www.vospitaj.com / detinjarije.com

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov