Sve češći porođaji kod kuće. Kakva je situacija u Srbiji?

Povećava se broj trudnica u Srbiji koje biraju da se porode kod kuće, u okruženju koje im je poznato i koje ih opušta. Iako je broj porođaja kod kuće u porastu u nekim zemljama Evrope, kod nas ta opcija još uvek nije regulisana zakonom, a šta sve podrazumeva ovaj način porođaja i da li je opasan, govori babica Snežana Petrović.

.

Danas porođaj ne predstavlja toliki „bauk“ kao ranijih godina, zahvaljujući sve boljoj opremljenosti bolnica, porodilišta, dostupnim načinima porođaja...

Porodilišta u Beogradu su sve bolje sređena i ja se zaista tome radujem. Zadovoljstvo mi je da pratim porodilje, ćaskam sa dežurnom ekipom, koleginicama i akušerom. U opuštenoj atmosferi radi se ozbiljan i vrlo odgovoran posao, a uhodan tim to radi sa posebnom lakoćom – kaže na početku razgovora babica Snežana.

Međutim, porođaj u bolnici podrazumeva porođaj na stolu, uz medikamentoznu terapiju, na način na koji to procene lekar i babica.

– Poštuje se prirodan mehanizam porođaja koji je isti od kada postoji ljudska vrsta.Mislim da porodiljama smeta što ne mogu da šetaju, sede kad se porađaju ili kleče i to je osnovni razlog što se sve više žena opredeljuje za kućni porođaj. Prijatnije i prirodnije je okruženje, a porodilje ne primaju terapiju medikamentoznu – govori naša sagovornica i dodaje da porodilja nije bolesnik, već je zdrava žena i tako je treba i tretirati u bolnici.

Iako su porodilišta u Srbiji uznapredovala i pratiocima je dozvoljen ulaz, u našim porodilištima se porađa samo ležeći.

Mi nemamo prirodnjačke bolnice u kojima se ne daje nikakva terapija, nema carskih rezova, ne radi se čak ni epiziotomija. Samo biljke, čajevi i eterična ulja. Nadam se da će i u našim porodilištima moći da se porađa u nekom drugom položaju a ne samo ležeći – kaže babica.

Prema njenim rečima ženi treba omogućiti da bira kako će se poroditi: prirodno (u bolnici ili kući) ili carskim rezom. Na zapadu i u zemljama u okruženju mnogo više žena se porađa kod kuće, ali i kod nas je taj trend u porastu.

– Na to se podjednako odlučuju mlade žene i starije prvorotke, nema pravila. Žena bi trebalo da ima pravo izbora gde želi da se porađa i kako. To naravno mora i zakonom da bude regulisano – ističe ona.

Naša sagovornica kaže da u Austriji, na primer, u svakoj ginekološkoj ordinaciji, bilo državnom ili privatnoj, postoji spisak ginekologa i babica koje žive u tom kvartu, kao i cenovnik porođaja u bolnici ili kod kuće, u zavisnosti da li vas porađa babica ili ginekolog akušer.

U načelu ja jesam za porođaj kod kuće, ali uz stručnu osobu, babicu ili lekara.Svuda se u svetu praktikuje kad se žena porađa kod kuće da ispred dežuraju kola Hitne pomoći. U slučaju da se nešto iskomplikuje, porodilja će odmah biti transportovana u bolnicu. Nažalost, to kod nas nije izvodljivo – objašnjava Snežana.

Zbog toga je porođaj kod kuće kod nas rizičan, a porodilje rizikuju i svoj i bebin život.

– Ako nešto krene po zlu, pozove se Hitna pomoć, koja na mesto događaja može da stigne prekasno. Dešava se da porodilje puno iskrvare, a kada dođu u bolnicu kažu kako je porođaj krenuo iznenada. Uplašene su jako za sebe i dete i uglavnom ne kažu da je bio planiran porođaj kod kuće. Međutim, lekari to brzo prepoznaju i završe porođaj – priča sagovornica.

Naša sagovornica, koja radi u Domu zdravlja Zvezdara, apeluje na porodilje da preuzmu odgovornost na sebe i dobro razmisle. Ako se odluče na porođaj kod kuće,treba dobro da upoznaju osobu koja će ih porađati i raspitaju se o njenom obrazovanju i stručnosti.

Porođaj se ponekad iskomplikuje i to može biti pogubno za mamu i bebu i mora se završiti u bolnici. Svaka porodilja odgovara za svoj život ali i život deteta. To je dupla odgovornost. Nadam se da će i kod nas uskoro doći vreme kad će porodilja moći da izabere gde i kako će se poroditi. Do tog vremena dobro razmislite ko će vas poroditi kod kuće – zaključuje Petrović.

Izvor: dnevno.rs