Istraživanje: Roditelji udaraju decu po guzi iako znaju da to ne pomaže

"Videli smo puno tužnih roditelja zbog korišćenja takvih mera vaspitanja. Puno je priča u kojima roditelji plaču u drugoj sobi dok dete plače. Čuli smo puno očajnih roditelja koji govore 'Ne želim to da radim, ali ne znam što drugo da radim', kaže Kler Lerner, stručnjak za roditeljstvo.

.

Novo istraživanje pokazalo je da roditelji još uvek udaraju svoju decu po guzi iako misle da to ne pomaže. Zašto to onda rade? Novo istraživanje koje je naručila neprofitna organizacija o roditeljskoj edukaciji "Zero to Three" pokazala je da 90 odsto ispitanika voli da bude roditelj, ali 70 odsto njih reklo je da im nije lako i da je najteži deo vaspitanja disciplinovanje deteta, piše Tajm.

Tako da ne čudi što roditelji pokušavaju različite metode kako bi deci postavili granice, uključujući udaranje po guzi. Studija je pokazala da četvrtina roditelja dece uzrasta pet godina i mlađe udara decu nekoliko puta nedeljno ili više. A petina roditelja priznala je da redovno udara decu po guzi. Dok 17 odsto ispitanika tuče svoju decu raznim predmetima poput kaiša ili drvenom varjačom.

Ipak većina roditelja zna da udaranje nije dobra metoda vaspitanja i da ne koriguje ponašanje kod dece.

"To je tako jer roditelji ne znaju šta bi drugo mogli da naprave ili se boje da su deca u opasnosti. Na primer, ako dete koje je tek prohodalo trči na mestu koje je prometno, roditelj ga lupi po guzi više zbog toga što se 'uplašio na smrt' nego zbog lekcije koje dete treba da nauči.", objasnio je Kler Lerner, stručnjak za roditeljstvo u "Zero to Three". Razgovori koji su obavljeni pre istraživanja potvrdili su taj zaključak.

"Videli smo puno tužnih roditelja zbog korišćenja takvih mera vaspitanja. Puno je priča u kojima roditelji plaču u drugoj sobi dok dete plače. Čuli smo puno očajnih roditelja koji govore: "Ne želim to da radim, ali ne znam što drugo da radim", dodao je Kler Lerner za Tajm.

Kako deci postaviti granice?

Jedan deo te frustracije verovatno ima veze s još jednim otkrićem u ovoj studiji. Mnogi roditelji ne razumeju dovoljno dečiji razvoj. Na primer, deca ne razvijaju sposobnost deljenja i uzvraćanja, kontrolisanja emocija, ne odupiru se potrebi da naprave nešto što ne bi trebalo sve do uzrasta tri ili četiri godine. Samo 29 odsto roditelja nije očekivalo od deteta da učini te stvari.

"Roditelji stvarno precenjuju dečiju sposobnost kontrolisanja u tim ranim godinama", kaže Lerner.

Nemojte biti strogi prema sebi ako ste udarili dete. "Velika je odgovornost učiti dete šta je ispravno, a šta nije i niko nije stručnjak. Samo imajte na umu da će deca ispitivati vaše granice. Kao roditelj vi treba da pomognete deci da se nauče samokontroli i onome što je ispravno", naglasio je Lerner.

Najvažnija stvar je da ostanete mirni kada se dete ponaša neprihvatljivo. Ako postanete nervozni i dete će postati nervozno. Kao roditelj pravićete greške, ali sa više prakse i planiranja unapred možete uspešno da disciplinujete dete bez udaranja.

Izvor: nedeljnik