1. septembar pred vratima: Roditelji, đaci, da li ste spremni?

Neka se i dalje igraju i druže sa vršnjacima, ali ih podsetite da bi bilo dobro da obnove gradivo i novu školsku godinu dočekaju spremni, kako bi se lakše ubacili u dalje tokove

.

Školsko zvono samo što nije zazvonilo, ali školarci još uživaju u letu i slobodi. Iako će ih 1. septembar svakako razbuditi, već sada polako počnite da ih vraćate obavezama. Neka se i dalje igraju i druže sa vršnjacima, ali ih podsetite da bi bilo dobro da obnove gradivo i novu školsku godinu dočekaju spremni, kako bi se lakše ubacili u dalje tokove.

Predložite im da svakog dana po sat vremena prelistaju stare sveske i udžbenike, pročitaju ono što su zaboravili, uvežbaju ono što im je već dobro došlo. Mnogi đaci ni ne pogledaju koju lektiru imaju, ne uzmu je iz biblioteke, a kamoli pročitaju, pa ih jesen dočeka nespremne. Objasnite im da je bolje da sada urade taj zadatak, da svakog dana pročitaju nekoliko stranica obavezne lektire, jer to mogu da rade i na bazenu, reci, u dvorištu, bez žurbe i sa uživanjem...

Učenike nižih razreda narednih dana obavezno preslišavajte tablicu množenja, a sa drugacima pređite opet sva slova, jer su velike šanse da su neka zaboravili. Tako će nova školska godina početi bez briga i presije, kako đacima, tako i roditeljima.

ĐACI PRVACI

Početak školske godine je najveće uzbuđenje za đake prvake. Mnogi se raduju što postaju školarci, a neki su i uplašeni. Da biste ih opustili, pokušajte da ih obradujete zajedničkom kupovinom svesaka i školskog pribora, jer deca u tome uživaju. Naučite ih kako da spakuju stvari u đačku torbu, tako da im kasnije bude lakše. Treba da znaju da teže i veće knjige idu prve, da budu bliže leđima, a potom dolaze lakše i manje. Izaberite ranac sa ojačanim dnom i ojačanjima na na leđnoj strani, kako bi mališani sačuvali kičmu.

Izvor: novosti