Izbor sporta za decu iz astro ugla

Astrologija je sveobuhvatna nauka, a kao i sve druge sklonosti i predispozicije u životu i izbor sporta za decu može se objasniti astrološkim uticajima i pokazateljima. Moderna medicina savetuje i odraslim osobama bavljenje sportom, makar rekreativno. A deci je on skoro neophodan zbog uravnoteženog fizičkog i duhovnog razvoja, dobrog zdravlja i socijalizaciju.Koji sport odabrati je ponekad teško koliko i izabrati zanimanje za dete. Ovo je jedan astrološki savet roditeljima koji žele da usmere decu prema sportu.

OVAN
Dete Ovan je pod direktnim uplivom Marsa, planete akcije, inicijative, takmičenja, osvajanja. Zanimljiva simbolika je da je Japan "zemlja izlazećeg Sunca" i da je uticaj Ovna ovde najdirektniji. Sportovi koji potiču iz Japana kao aikido ili džudo , bili bi primarni izbor. Mali Ovnovi pokazuju zavidan takmičarski duh, pa je dobro usmeravati ih na bilo koji kolektivni sport u kome ima dosta turnira i takmičenja. Sport je ovoj deci prilično važan, jer se na taj način izbegava agresija koju planeta Mars u negativnoj konotaciji može dati.Budite uz njih kada izgube strpljenje i budu hteli da se preorijentišu na neki drugi sport, jer za dobre rezultate, treba mnogo truda i vremena.

BIK
Simbolika Venere ovde će pre dati kombinaciju neke umetnosti i estetskog sa sportom, nego najrasprostranjenije sportove. To bi bila ritmička gimnastika, moderan balet, čak i folklor. To bi im išlo najbolje, ali mogu da budu izvanredni u rukometu, zbog jačeg torza i gornjeg dela tela. Oni su skloni uživanju u hrani i slatkišima i veoma je važno da im date priliku da nađu svoje interesovanje u sportu, umesto u grickalicama i televizoru. Bikovi su vrlo postojani, a jedini uslov je da im to nije nametnut izbor, nego da ste ga poslušali i dali mu da izabere.Važno je i koliko se sprijatelji sa ostalom decom iz grupe, jer bolja povezanost obećavaju bolji uspeh i veće interesovanje.

BLIZANCI
Merkur u mitologiji nosi krilate sandale, a on vlada znakom Blizanaca. To su brza i okretna deca koja mogu imati zavidne rezultate u atletici, trčanju, ili tenisu. Okretni su i imaju odlične reflekse ruku i dobru motoriku. Jedini problem je pobediti njihovu neodlučnosti i lako odustajanje i zadržati im interesovanje kako bi mogli da napreduju u tome.Oni su ona deca koja će želeti da ih upišete na nekoliko različitih sportova i koji god da im predložite, prihvatiće, a kasnije će poželeti od svega toga da odustanu. Njihov idelani svet je onaj u kome imaju mogućnost da zadovolje svoju radoznalost i probaju svašta. Zato ne budite na kraj srca i prihvatite da baš prvi sport nije onaj u kome će ostati duže vreme.

RAK
Kažu da je Rak izvor, Škorpija reka, a Ribe okean. U svakom slučaju kardinalni vodeni znak vodi ka prirodnom izboru sporta a to bi bilo plivanje, a još bolje vaterpolo, zbog kardinalnog kvaliteta i potrebe za takmičenjem. Ovo su osetljiva deca koja mogu uživati u sportu samo ako su dobro prihvaćena i ako ih niko previše ne kritikuje. Ukoliko niste u prilici da svom malom Raku priuštite plivanje, možete ga uključiti u neki sport na travi koji se igra u vašem gradu, jer i to ima simboliku doma i znaka. Ako primetite da vaše dete baš ne želi da bude uključeno u sportski klub, često ga izvedite u obližnje izletište, trim-stazu, šetalište pored reke, jer će tamo obnoviti svoju energiju i ravnotežu.

LAV
Sunčevo dete, dete u znaku Lava je stvoreno za kolektivne sportove, kako biste izbegli jačanje i preteranu dominaciju njegovog ega. To su deca koja imaju potrebu da se u nečemu istaknu, da budu najbolji i da jednostavno uspeju. Bilo bi dobro da ih usmerite ka fudbalu, ili košarci zbog popularnosti sportova i njihove rasprostranjenosti, jer i to nosi simboliku njihovog znaka. Oni su uporni, ali ako se osete nesigurnim ili da ne mogu da postignuuspeh, oni će najradije osustati i prestati da se interesuju ne samo za taj, nego možda i za druge sportove. Zato je vaša podrška dragocena i puno priče o tome da čak i najtalentovaniji sportisti nisu bili briljantni na početku.

DEVICA
Sport koji nosi snažnu simboliku Device je stoni tenis, jer je povezan sa dobrim refleksima i preciznim radom ruku. Dete Devica je mali perfekcionista koji će uživati ako mu date priliku da razvije veštinu u sportu kojim se bavi. Oni nisu borbeni, ali imaju briljantnu tehniku i sjajni su u laganom, ali postojanom napredovanju. Jedina prepreka ovde mogu biti loš izbor dece sa kojim amože trenirati, jer ako su mnogo bolji od male Device, ona će postati nesigurna, a ako su mnogo lošiji, neće imati stimulaciju za napredovanje. Zato morate biti realni u proceni i naći pravo mesto, vreme i tim, kako bi vaše dete našlo sebe u sportu kojim se bavi.

VAGA
Najmnogoljudnijom zemljom na svetu-Kinom, suvereno vlada znak Vage. Zato su svi kineski sportovi,a najviše od svih tai-chi, potpuno skladni sa simbolikom znaka. Izbor ovakvog sporta za dete rođeno u znaku Vage je odličan isto kao i sve joga varijante. Oni su odlični plesači, pa bi ples, koji je sve više sport, bio takođe odličan izbor. Vaga neće biti sigurna da je to pravi izbor, ali ako nađe sebe u nečemu, bićete ponosni i na njene uspehe i rezultate. Iako više vole da gledaju kako se neko drugi takmiči, jedući svoje omiljene čokoladice, ako uspete da probudite u Vagi takmičarski duh, kasnije će vrlo teško odustati i biće vrlo posvećeni sportista.

ŠKORPIJA
Šta god da dete Škorpija izabere, trudiće se da u tome pobedi, ili bar ostavi zanimljiv trag u svom okruženju. Ova deca imaju neobičnu energiju Plutona, planete samoregeneracije. Važno je dati im priliku da sami biraju i da intuitivno osete šta je za njih najbolje. Škorpije mogu voleti raznolike sportove, uz plivanje i borilačke veštine, mogu i sasvim neobični sportovi, kao planinarenje, biti odličan izbor. Male Škorpije su jako dinamične i nekada kao mala deca pokazuju nervozu, koja sportom zaista može dobro da se kanališe i ublaži. Vole navijače, zato budite njihov najverniji navijač i pohvalite ih kad god postignu neki rezultat.

STRELAC
Dok su mali, Strelčevi mogu da gađaju pikadom metu, a kasnije da simboliku znaka ispune streljačkim sportovima u svim varijantama. Direktnu simboliku ima i jahanje kojim takođe vlada Strelac.Dobri su u golfu, odbojci na pesku, čak i u ekstremnim sportovima, kao što su razni skokovi. Izuzetno su timski nastrojeni i jako dobro se uklapaju u sasvim različite timove. Odlično se snalaze u svakom sportu u kome oforme svoj krug prijatelja. Kao i kod opozitnog znaka Blizanaca, ovde je najveći problem u lakom odustajanju, pa se potrudite da se to ne desi i bićete jako zadovoljni trudom i radom svog malog Strelca.

JARAC
Planinarenje, ili vežbe za jačanje tela i zglobova, nešto kao blagi bodibilding za decu, bi bili idealan izbor za vaše dete Jarca. Ukoliko ovo dete uopšte želi da se bavi sportom. Oni su skloni da odbiju tu ideju, a vi ćete biti tu, da ih usmerite, ohrabrite i podržite, ali nikako ne namećete, jer su prirodno vrlo tvrdoglavi. Dakle, krenite od ozbiljnog naučnog objašnjenja kako sport deluje na njihovo zdravlje, a bilo bi sjajno ako svvoje dete možete odvesti na neko stručno savetovanje o ovoj temi. Tako postoji velika verovatnoća da oni private vaš savet. Temeljni i ozbiljni u svemu što rade, a usput i najambiciozniji znak, oni će ili postići nešto, ili će odustati.

VODOLIJA
Ovo su neobična, Uranska deca koja vole neobične i originalne sportive, ali i košarku. Primarna simbolika znaka bi bilo padobranstvo, ili jedriličarstvo, ali kako treba da budu sasvim odrasli za to, ostavite im tu odluku kada budu sami odgovorni i punoletni. Dok su deca, zbog obožavanja kompjutera koje je tako prirodno njihovom znaku, trudite se da okupite i stvarno animirate njegove drugare koji bi mogli da im pomognu da se odluče i uključe u obližnji klub. Važno je da se dobro i prijatno osećaju dok se bave svojim sportom i da ih vi ne pritiskate svojim velikim očekivanjima, za njih je ceo život igra i sport je igra, koju mogu obožavati.

RIBE
Ovo su deca koju je najteže motivisati na duže bavljenje sportom. Za to će biti potrebno mnogo neupadljivog truda i rada na njihovoj volji. Ova deca radije biraju vodene sportive od ostalih, zbog simbolike znaka. Plivanje je za njih kao lek, jer se njihovo telo tako najbolje opušta i regereriše. Oni vole sportove iz dalekih zemalja, a donekle tu simboliku ispunjava neobičan brazilski kapuera-ratnički ples.Zbog usklađivanja koordinacije pokreta, jako je važno da se nekim sportom koji uključuje ritam, bave.Potrebno je puno razumevanja i tolerancije da oni istraju u započetom sportu i da imaju želju da se nastave baviti njime duži rok.

 

Horoskop uradila Tatjana Drobac (tel: 0906-202-070)Pišite astrologu na e-mail adresu: tatjanadrobac@hotmail.rs