Psihološki profil znakova! Čitajte ih kao otvorenu knjigu!

Astrologija otkriva psihološki profil svakog znaka Zodijaka. Pronađite osobu koja vas zanima i saznajte sve o njoj, ali i o sebi!

foto: Depositphotos/nd3000
foto: Depositphotos/nd3000
.

Ovan

Provokativan, bučan, energičan i neustrašiv, Ovan je znak koji će svugde biti primećen. Njegovo žustro kretanje i živa gestikulacija odaju nervoznu osobu koju ne drži mesto i kojoj uvek nedostaje reči da izrazi sve što oseća. I njegov hod odaje osobu koju ne drži mesto i koja želi što pre da stigne do cilja. Čini se da rođeni u tom vatrenom znaku na sve moraju da reaguju, a kako redovno i bezazlenu kritiku shvataju kao napad ili izazov, i reakcije su im burne. Za njih se vezuju brojne krajnosti, a odnosi s drugima najčešće im se vrte oko ljubavi i mržnje. Ne vole ništa osrednje, a nikad osrednje i ne daju. Iz sebe izvlače maksimum i dostojanstveno odbijaju mrvice prijateljstva, ljubavi…

Važe za tešku, tvrdoglavu i naprasnu osobu koja uvek tera po svome i sve gleda kroz svoju prizmu. Tipičan Ovan rečenicu počinje sa “Ja”, u društvu je glasan i često nadmen, a u poslovnim odnosima ne baš vičan saradnji. Premda mu prijatelji prigovaraju kako se previše hvali i uvek ustraje na svom mišljenju, ipak je mnogo onih koji ga iskreno vole, jer on je velikodušan, osećajan, otvoren i pošten. Njegova drskost i pokoja uvreda biće mu oproštena jer će svoju privrženost dokazati na drugi način. Kad ga neko naljuti, reći će i ono što ne misli, samo da ga povredi. Brzo plane, ali bes mu ne traje dugo. Nakon oluje koju je izazvao, ponovno je vedar – kao da se ništa nije dogodilo. Neće se izviniti, nego će se svojim postupcima iskupiti.

Bik

Bik je odlučan, temeljan i uporan. Kao i ostali zemljani znakovi, racionalan je, oprezan i analitičan, ali nije kao Devica sitničav, niti opsednut karijerom kao Jarac. Želi da uspe, ali nije mu cilj samo da radi i bude uspešan – želi da uživa u životu, izgraditi dom, porodicu, ostaviti nešto iza sebe. Osećanja dobro kontroliše, apsolutno je predan zadacima koje sebi zadaje, a sticanje i posedovanje najviše ga ispunjava. Ima jasne ciljeve koji želi da dostigne, ali ne i snove, jer nije tip sanjalice i idealista koji teži nečemu što se u njegovom vremenu ne može ostvariti.

Vrlo je strpljiv, tvrdoglav i istrajan, a od svojih ciljeva retko odustaje, osim kad je razočaran. Može danonoćno da radi bez predaha, ali isto tako poznaje i razdoblja lenjosti, nepokretnosti i malodušnosti. To je melanholik koji voli da se prepušta uspomenama i ljubavnim maštanjima, zaboravljajući pritom na važne stvari koje mora da obavi. Ali, ima dovoljno odlučnosti i snage da se na vreme trgne. Većinom je dobroćudan, ali ne i naivan. Prepoznaje one koje žele da ga iskoriste, a prema njima zna da bude i izuzetno strog i grub. U društvu ne važi za veliku pričalicu, nije ni posebno zabavan ni duhovit, ali voli takve osobe. Ne spada u rasipnike, ali kad se radi o ličnim zadovoljstvima, široke je ruke.

Blizanci

Ovo je znak koji ne može da se pohvali čeličnom voljom ni mišićnom snagom, ali su mu zato intelektualne sposobnosti izuzetne. Svestran je, naoružan znanjem sa svih područja, spretan sa rečima, telom okretan, snalažljiv u svim prilikama. U društvu je uvek nasmejan i vedar, raduje se novim poznanstvima, novim poslovima, bez problema menja navike i mesto boravka. Prilagodljiv je, redovno radi nekoliko poslova u isto vreme, može biti ceo dan na poslu, a uveče čio i zabavan u društvu. Zna kako treba da se ponaša u svakom društvu, a majstor je za popravljanje raspoloženja namrgođenom šefu ili ljutitom partneru.

Muškim predstavnicima nisu strani kućni poslovi, u nekima su i spretniji od svojih partnerki. Žene se, pak, mogu nositi s muškarcima na svim “njihovim područjima” – od posredovanja u prodaji kompanija pa do priča o fudbalu. Za muškarce Blizance može se reći da poseduju ono što nedostaje većini muškaraca, a isto važi i za žene. Nisu opterećeni svojim polnošću, niti muškim, odnosno ženskim društvom. U svim međuljudskim odnosima istraju u prijateljstvu, razgovoru, racionalnim objašnjenjima i uveravanjima.U svakoj situaciji naći će neku komičnu stranu, a čak će i neke preteće obračune doživeti kao igru. Za Blizance se može reći da su poput male dece, a i većina ih se može pohvaliti mladalačkim izgledom i duhom i u zrelim godinama.

Rak

Naizgled kruti, drski ili kontrolisani, Rakovi kriju složenu emotivnu strukturu i duboke unutrašnje doživljaje. To su ljudi koji su sazdani od snažnih osećanja i koji duboko proživljavaju sve što se oko njih događa. Deluju pasivno, ćutljivi su, oprezni i tajanstveni. Poput bojažljivog raka povlače se u sebe čim opaze nekog nepoznatog, jer ono što im je strano redovno doživljavaju kao pretnju. Ali, većina ih se ne brine i ne plaši toliko za sebe koliko za svoju porodicu, a naročito za decu. Imaju poseban osećaj za zbrinjavanje potomstva, a isto i za očuvanje tradicije. Ne važe za agresivce, ali kad su u pitanju oni koje vole, kao i njihova domovina, neustrašivo će stati u njihovu obranu.

Religiozni su, duhovne vrednosti više cene od materijalnih, a ljubav im je najvažnija! Ali, istovremeno i u profesionalnom pogledu mogu mnogo dati. Kad imaju jasan cilj, uporni su i odlučni, ne troše vreme na izlaske, društvo i zabavu, već su usmereni na posao i porodicu. Imaju dosta poznanika, a malo onih koje zovu prijateljima. Prema njima su velikodušni i nesebični, a prema svima drugima nepoverljivi. Nisu skloni hvalisanju, čak će i preterati u samosažaljenju. Kad su u većem društvu i na nekom javnom skupu, osećaju nelagodnost protiv koje se bore hladnim držanjem, ciničnim primedbama i alkoholom. Oni koji ih poznaju vole ih zbog njihove velikodušnosti, osećajnosti i brižnosti, poverljivosti i samarićanstva.

.

Lav

Lav je znak velike telesne i umne snage, velikih potencijala koje će nesumnjivo i iskoristiti na pravi način. Njegovi apetiti su ogromni, volja čvrsta, a samopuzdanje izraženo. On dobro zna šta hoće, a i kako će to postići. Da biste shvatili Lava, treba da proučite njegovu sredinu – privatnu, profesionalnu i socijalnu. Lav je onaj koji ima dominantnu ulogu ili se barem trudi to da postigne. Sve što radi od srca je, ali i zbog nekog. Ponaša se kao glumac na pozornici; čak i kad je sam zamišlja da ga neko gleda i ocenjuje. Treba mu pažnja, divljenje, obožavanje, aplauz! Plodovi njegovog talenta i kreativnosti ništavni su ako nisu izloženi tuđim pogledima. Premda mu ne manjka samouverenosti i samopouzdanja, a egoizma ima napretek, previše je tašt pa ponekad ne može realno da proceni situaciju.

Zavidi onima koji imaju više od njega, ali pomoći će drugima kad primeti da imaju određene sposobnosti. Voli da bude pokrovitelj, inicijator i zaštitnik, vrlo je velikodušan u društvu, a naročito prema onima koji su mu lojalni i koje voli. Bez njega bi svet bio dosadan; on je taj koji će svemu dati veću dimenziju, jači začin i sjaj. Ne zanima ga ništa prosečno. Žudi za slavom i počastima, titulama, poklonima i pohvalama. Teži luksuzu, a ima nepogrešiv instinkt da prepozna prave vrednosti. Vrlo je emotivan, bučan i bahat, često preteruje i u doživljaju i opisu nečega; ako nema dramatike, on će je izmisliti!

Devica

Znak Device uživa ugled vodećeg kritičara i računovođe Zodijaka. Njegovi pripadnici su inteligentni, kritični, spretni i prilagodljivi, a ono što im nedostaje jeste intuicija, instinkt, imaginacija i samopouzdanje. Device uče s lakoćom, imaju odlično pamćenje, a njihov praktičan duh želi znanje da primeni u praksi. Zahvaljujući spretnosti i preciznosti, izveštiće se u brojnim zanatima, a što se više posvećuju poslu, više se i distanciraju od drugih. Cene tačnost, vrlo su savesni i odgovorni. Ne vole pretvaranje, prenemaganje, snobove i parazite. Sve analiziraju, skloni su kritici jer teže savršenstvu, a toliko brinu o svakom detalju, da izgube uvid u celinu. Treba im neko ko će ih podsticati i hrabriti jer su dosta nesigurni. Izbegavaju rizik, naročito kad je reč o finansijama.

Dobro funkcionišu dok se stvari odvijaju kako su planirali, ali čim se dogodi neki raskorak, hvata ih panika. Premda deluju hladno i odmereno, vrlo su nervozni i zabrinuti. Najčešće im se zamera nedostatak osećanja i privrženosti. Izvesna hladnoća i distanciranost mnoge će privući, ali kad se nakon nekog vremena ništa ne promeni, i njihovo zanimanje prestaje. Prema prijateljima su retko kad sasvim otvoreni, a čak i kad bi uradili sve za njih, ne znaju to da pokažu. Imaju dobre poznanike dok prave prijatelje gube, zato što misle da se uvek može izračunati koliko ko daje, a koliko dobija.

Vaga

Vaga je jedini predmetni znak Zodijaka. Njene dva tasa u grafičkom prikazu moraju biti pod ravnomernim pritiskom da bi postojala ravnoteža, a ravnoteža i sklad upravo je ono čemu teži taj znak. Ali, čim postoje dve strane, postoji i neodlučnost, a to je osobina koja Vage možda najviše određuje. Vaga spada u najlepše znakove Zodijaka, a sigurno i najsrdačnije. Pripadnici tog znaka društveni su i vedri, drže do svog izgleda, ponašanja i lepih manira. Stalo im je da žive u lepom i harmoničnom okružju. Spoljašnji izgled im je dosta bitan, često i previše. Verujući da se iza lepe i negovane fasade kriju vredna osećanja, pokloniće srce i poverenje krajnje nepouzdanim osobama.

Sami će zamisliti dobro raspoloženje kad se osećaju loše, a ružne podočnjake prekriće debelim slojem šminke ili će izbegavati kontakte. Neki će ih zbog takvog ponašanja nazivati dvoličnim, ali je istina da oni samo žele da potisnu sve negativno. Obožavaju komplimente, poklone, a draže im je i laskanje nego iskrena kritika. Imaju mnogo poznanika, ali ne i pravih prijatelja. Nerado pričaju o svojoj intimi, naročito ako imaju negativna iskustva. Ne žele da izazivaju sažaljenje, već divljenje. Gnušaju se grubosti, agresivnosti i primitivizma. Kad se osećaju ugroženim, ne brane se već beže, obuzeti panikom i strahom. Sve je to potencirano kad su sami; kad je uz njih neko ko ih voli, osećaju se jačim i sigurnijim.
Škorpija

Škorpija je znak koji spoljašim izgledom retko kad otkriva svoju burnu unutrašnjost i vruć temperament. Njegovi pripadnici su tajanstveni i suzdržani, a svoje pravo lice pokazuju samo bliskim osobama. Krasi ih istinoljubivost i velika energija, a najveća mana im je sklonost destrukciji i autodestrukciji. Vole humor, posebno “crni”, provokativni su i duhoviti, često cinični i sarkastični. Vladar Mars darovao im je takmičarski duh i izdržljivost, pa dobro podnose svakojake uslove i udare sudbine. Ne plaše se nepoznatog – što je nešto mističnije, to im je i zanimljivije.

Međutim, ne vole promene. Njihove najburnije reakcije događaju se onda kad stvari krenu drugačije nego što su zamislili. Nedostaje im fleksibilnosti, pa umesto da se prilagode novim uslovima, uporno traže uzroke i najčešće okrivljuju druge osobe. Prema okolini se odnose dosta nepoverljivo, a ljude ocenjuju po intuiciji i prvom utisku. Veruju u snove i snagu podsvesti, vole da istražuju nepoznata područja i probaju nešto što je zabranjeno. U prijateljstvu, kao i ljubavi, velikodušni su, poverljivi i odani. Ali, vrlo su osvetoljubivi, bez želje i volje za oproštaj onome ko ih je prevario. U mladosti su puni bunta i otpora prema autoritetima, često i skloni dekadenciji i porocima. Ne pristaju na život po tuđim pravilima, bune se protiv konvencija, malograđanštine i predrasuda. Vole novac, ali nisu škrti. Sve će dati onome koga vole i kome veruju.

Strelac

To je vatreni znak koji simbolizuje daljine, putovanja, kosmopolitski duh i visoka moralna načela. Njegovi pripadnici su energični, otvoreni i nesputani, ne drže do konvencija i ne ostaju pored partnera kojeg više ne vole. To su pustolovi bez stalne adrese, svetski putnici i istraživači, ljubavnici, putopisci, sportisti i diplomate. Dvostruke su prirode; privlači ih sve što uzvisuje duh i godi telu, mogu biti i asketi i najveći hedonisti. Imaju velike apetite, žele toliko toga da nauče, isprobaju… Bez mnogo razmišljanja upuštaju se u ljubavnu avanturu, opasan sportski poduhvat ili rizičan posao. U duši su hazarderi; mogu sve da stave na kocku samo u jednoj sekundi!

U komunikaciji su vrlo otvoreni, nekad i previše direktni. Kažu šta im prvo padne napamet, pitaju sve što ih zanima, a nekad i detinje naivno pričaju o svojim planovima. U osnovi su pošteni i iskreni pa misle da su i drugi takvi. Velikodušni su, nekad i rasipni, vole luksuz, proslave, svečanosti i društvene skupove. Žele da bude tamo gde se nešto događa, prvi će da se jave kao dobrovoljci kad treba nešto da se isprobaa ili da se pomogne drugome. Privlači ih sve što je drugačije; druge zemlje, običaji, kultura, jezici, a naročito egzotična područja. Uživaju u putovanjima, ne vole dosadne poslove, iritiraju ih malograđanske forme i tračerska društva. Iznad svega mrze ograničavanje slobode, osećaj da negde moraju da ostanu ili nešto urade. Žele da budu nesputani i slobodni poput ptice u letu, otisnuti se daleko, videti svašta i drugima pričati o tome.

.

Jarac

Jarac je prilično protivrečan znak. Pesimističan je, depresivan i oprezan, ali uvek hrli ka uspehu, naporno radeći da bi nešto postigao i imao. Nikad se ne predaje, a što je stariji čak je i bolji. Gomila iskustva, svoja i tuđa, uči na greškama, doškoluje se i usavršava, pa se s pravom može reći da su zrele godine za njega najbolje. Pobuđuje interes zbog svog hladnog držanja, hoda visoko uzdignute glave ne mareći mnogo za ono što se oko njega događa. Ali, to ne znači da ništa ne primećuje. Pre je posmatrač nego aktivni učesnik, a to mu pomaže da bolje upozna okolinu i odluči kako će se postaviti.

Vrlo je proračunat, osećanja odlično kontroliše, a redovno se i ne uzbuđuje zbog sitnica. Nema mnogo prijatelja, a one malobrojne koje tako može nazvati, poznaje jako dugo. Ne uzima ništa tuđe, a nerado i daje svoje. Neki će ga nazvati škrticom, ali on je pre štedljiv i racionalan. Kad kupuje, kupuje malo, ali dobro – samo kvalitetne i postojane stvari. Žudi za moći, želi da ima neki uticaj i stekne vredan kapital. Ceni ljude koji su nešto postigli u životu, a lenštine ga posebno iritiraju. Osobe koje imaju neki autoritet privlače ga poput magneta, a u razdoblju dok ga sam ne stekne, rado će im se priklanjati. U detinjstvu se divi starijoj braći i sestrama, jačim vršnjacima, roditeljima, učiteljima, a kad odraste obvezatno je uz onog koji nešto znači u društvenom pogledu ili njegovoj sredini.

Vodolija

Vodolije su duhovite i vedre osobe, prepune ideja i romantičnih zamisli, pomalo naivne i nevične zakulisnim igrama. Sa svima žele da budu u dobrim odnosima, a kako su tolerantni i iskreni, to im često i uspeva. Razlikuju se ne samo od drugih znakova, već i međusobno. Staro je astrološko pravilo da ne postoje dve iste Vodolije, ali ipak većina pokazuje neke osobine koje su im zajedničke. Pre svega, svaka Vodolija želi da bude drugačija. Čak i onda kad je sasvim prosečna, sebe će nastojati da predstavi na drugačiji način, a svoje misli i ideje kao originalne i neponovljive. Ima mnoštvo zamisli, ali nedostaje mu smisla za praktično, pa ako nema nekoga ko će mu u tome pomoći, od svih njegovih planova neće ništa ostati. Zbog toga i deluje najbolje u okviru nekog tima, gde se sve postiže razmenom ideja i zajedničkim radom.

To je znak kojeg krasi altruizam i koji sve sukobe želi da reši razgovorom. Gnuša se nasilja i agresivnosti, čak je i u ljubavnim odnosima trezven i miran. Nije ga lako isprovocirati, a glas najviše podiže kad su u pitanju međuljudski odnosi. Zainteresovan je za poboljšanje uslova života i povezivanje ljudi svih rasa, kultura i vera. Prezire snobove i skorojeviće, a više od materijalnog bogatstva ceni duhovne vrednosti i intelektualna postignuća. Prošlost ga ne zanima, već budućnost – i to daleka. Vodolija je futurista, biće avangarde koje je redovno jednom nogom ispred svog vremena, često neshvaćen i neprilagođen svom vremenu i društvenoj sredini.

Ribe

Ribe važe za pasivan i promenljiv znak, koji može biti i vrlo tvrdoglav, uporan i dosledan kad je u pitanju neki ideal ili osoba koju voli. Kao što u životinjskom svetu postoje velike i male ribe, tako i među Zodijačkim Ribama ima onih koje su vrlo opasne, kao i onih koji su takvima samo hrana! Poput riba koje plutaju vodenim prostranstvima, i Ribe imaju gipke i meke pokrete, dok spoljašnji svet doživljavaju kao ograničen. U istraživanje takvog sveta lakše se upuštaju kad su deo neke zajednice ili grupe. Ali, ono što ih je u početku privlačilo – biti deo grupe, kasnije zna da im predstavlja veliko ograničenje. Može se reći da ceo život balansiraju između prihvatanja i suprotstavljanja ograničenjima. U suštini su vrlo protivrečni; neka ograničenja će prihvatiti kao normalna, a nekad će se pobuniti i protiv uobičajenih obaveza, kao što je, na primer, odlazak na posao u isto vreme.

Žive u svetu satkanom od snova i mašte, a u stvarnosti se ne snalaze najbolje. Redovno primećuju stvari koji drugima neopaženo promiču; Ribe nisu zaokupljene detaljima, već celinom. Krasi ih bujna mašta, kreativnost, intuicija i vizionarski duh, a često poseduju i neke retke talente i sposobnosti. Najbolje rade u atmosferi mira i uzajamnog nadahnuća, jer sve negativne uticaje duboko proživljavaju. Izražavaju se bojama, stihovima i plesnim pokretima, ali često sami ne znaju da istaknu i iskoriste svoje sposobnosti, već im treba pomoć nekog drugog.

Izvor: malihoroskop.com / stil.kurir.rs