Astro

Ima neka tajna veza: Joga i astrologija

Device u jogi vide idealnu veštinu za očuvanje zdravlja i pripadaju najbrojnijim i najpredanijim vežbačima, a samosvesni Lavovi će u jogi otkriti mogućnost da se na kreativan način bave sobom...
09.11.2014. - 09:51h

Tradicionalni oblik joge koji obuhvata disanje i vežbanje asana zove se hatha joga. Ha - Sunce, i Tha - Mesec, slikovit su simbol glavnog zadatka joge, a to je stvaranja ravnoteže duha i tela. Tu nalazimo još jednu vezu s astrologijom. Razumevanjem dva glavna astrološka simbola (Sunce i Mesec) u našem ličnom horoskopu prepoznajemo vlastite mogućnosti, snage i slabosti. Razvijamo se u objedinjenju tih energija. I joga i astrologija, svaka na svoj način, vode nas na put učenja o sebi.

Ovan

Ovan voli brzinu i izazove pa ga joga u početku neće impresionirati. Činiće mu se sporom i dosadnom. Ali kad je isproba, vrlo će brzo prepoznati njenu snagu i izazovnost položaja. Brzo će se zaljubiti u nju, i tražiti sve veće izazove kojih u jogi ne nedostaje. Idealna asana za Ovna je stoj na glavi. Ovan voli da pobeđuje pa će vežbanjem joge imati puno prilika da pobedi samog sebe, svoju ljutnju, nestrpljivost ili naglašen ego. Ovan će se odlično osećati vežbajući dinamičnije stilove kao što je ashtanga ili power joga.

Bik

Bika nije lako nagovoriti na vežbanje. Kad jednom krene, uporni Bik će brzo usvojiti jogu kao životnu naviku. Odgovara mu sporiji tempo vežbanja, a izdržljivost koja je potrebna za zadržavanje tela u nekom izazovnom položaju je njegova jača strana. S vremenom će savladati i najteže asane. Bik će uživati u lepoti i eleganciji joga položaja. Joga ga ohrabruje da lakše prihvati promene. Biku odlično odgovara hatha joga, a posebno voli stoj na ramenima.

Blizanci

Blizancima je zbog njihovog urođenog nemira i napetog uma joga vrlo korisna. Kad brzina i stres uzmu svoj danak, joga je spasonosno rešenje u kojem će pronaći mir. Najvažnije su vežbe disanja koje ih najbolje smiruju, a pravi je izazov zadržati telo mirnim. Izrazito im odgovaraju sve asane u kojima se balansira na rukama. Urođena znatiželja vodi ih istraživanju svih aspekata joge, vole iskušati različite stilove. Vinyasa flow joga odličan je odabir.

Rak

Rak voli da vežba jogu, ali u zavisnosti od raspoloženja ima razdoblja strastvenog vežbanja, pa potom razdoblja potpunog prestanka. Raku odgovara to što joga nije takmičarska veština pa vežbajući može mirno uploviti u svoj unutrašnji svet. Joga mu pomaže da smiri osećanja i njihovu čestu promenlivost. Posebno voli vežbu pretklona u sedećem položaju koji simbolično čuva osetljivu unutrašnjost. Odgovara mu hatha ili yin joga.

Lav

Samosvesni Lav će u jogi otkriti mogućnost da se na kreativan način bavi sobom. Prepoznaje plemenitost i profinjenost joge, što mu daje blagi osećaj posebnosti i važnosti. Voli dramatične asane koje otvaraju srce, a krajičkom oka proveravaće da li mu se dive oni koji još nisu savladali taj izazovni položaj. Vežbaće sve dok ne nauči da uz pomoć joge kontroliše ego i pronalazi pravu vrednost u sebi. Odgovara mu ashtanga i vinyasa flow joga.

Devica

Devica u jogi vidi idealnu veštinu za očuvanje zdravlja i pripada najbrojnijim i najpredanijim vežbačima. Želi precizno naučiti što više asana, ali i sve o njihovoj zdravstvenoj i energetskoj delotvornosti. Pouzdani redosled kojim se položaji nižu jedan za drugim nikad joj ne dosadi. Zadovoljstvo koje oseti nakon dobro izvedenog položaja najbolji je podsticaj za doživotno vežbanje. Devici odgovaraju svi stojeći ili sedeći pretkloni i položaj ratnika. Posebno će zavoleti iyengar jogu koja naglašava pravilan položaj tela.

Vaga

Vaga voli eleganciju joge i sklad koji stvara na svim životnim nivoima. Vaga je uz Devicu veoma napredan vežbač joge. S lakoćom svladava zahtevne tehnike disanja i lako usklađuje pokret s disanjem. Vežba precizno i lepo, s velikim užitkom. Odlično joj odgovaraju položaji u kojima je naglašena koncentracija i ravnoteža, poput drveta ili vrane. Vaga voli da se okuša i u raznim stilovima joge, a posebno joj odgovara protočna i dinamična vinyasa flow joga.

Škorpija

Škorpiju u vežbanju joge privlači njena složenost. Mogućnost da uroni u tajne svog tela i uma, da oseti i kontroliše svoju životnu energiju za Škorpiju je vrlo izazovna i motivišuća. Škorpija voli izazovne i pomalo ekstremne položaje poput istoimene škorpije. Predanim vežbanjem pokušaće da razotkrije sve tajne joge i probuditi kundalini energiju - onaj mistični i uspavani izvor energije koji omogućava duhovni razvoj na višim nivoima. Škorpija će se naći u hatha ili ashtanga jogi.

Strelac

Za Strelca je joga idealna veština jer mu uz fizičko vežbanje daje neslućene mogućnosti učenja o sebi i smislu postojanja. Duhovni aspekt joge izuzetno mu je privlačan, a joga za Strelca može postati doživotna avantura. Najviše uživa u pozdravu suncu, dinamičnoj vežbi za zagrevanje tela koja obedinjuje nekoliko specifičnih položaja uz posebno obraćanje pažnje na disanje. Prihvatiće izazov bikram joge, koja se vežba na visokim temperaturama.

Jarac

Disciplinovani Jarac uživa u uredno razrađenom sistemu vežbanja koji se postupno svladava. Vežbanju pristupa vrlo ozbiljno i strogo poštuje pravila, kako bi još bolje kontrolisao sebe i svoju životnu energiju. Izdržljivost i strpljenje potrebno u jogi je njegova jača strana. Propitivanjem vlastitih granica Jarac jača autoritet. Veoma mu odgovaraju položaji ratnika, a veliku korist ima i od dubokog opuštanja koje smekšava njegovu krutost i ozbiljnost. Najbolji odabir za Jarca su hatha ili ashtanga joga.

Vodolija

Vodolija ne pripada predanim vežbačima joge. Kad zaluta u studio za jogu, prvo želi da nauči nazive položaja, shvatiti zašto je disanje važno, ali se neće baš pretrgnuti vežbajući asane. Važno mu je da istraži čitaj sistem - s meditacijom, vegetarijanskom ishranom i duhovnim aspektima. Ako u nečemu uživa to je onda položaj trougla s njegovim brojnim varijacijama. Vodolija voli meditaciju, probaće razne vrste i rado napraviti neku vlastitu verziju svih vrsta koje poznaje.

Ribe

Ribe s lakoćom osećaju energetska strujanja u sebi i oko sebe, a pozitivna energija kojom odiše vežbanje joge čini ih vitalnim i veselim. Zato su predani vežbači i veliki zaljubljenici u jogu. Privlači ih tišina i blaga tajanstvenost te drevne veštine. Obožavaju da budu bose, što je u jogi pravilo. Vole asane koje otvaraju srce, poput istoimenog položaje ribe. Najvažnije je duboko opuštanje kad brzo i bez straha zaplove u unutrašnji svet potpunog mira. Vole vinyasa flow jogu koja nema čvrstu struktur

Izvor: sensa